TrosKompas

imagedc66_07a8a27f-c563-41c5-ae25-37c5b3d0d5d6.jpg

The banshees of Inisherin (2023)

4
Veertien jaar na hun samenwerking in de misdaadkomedie ‘In Bruges’ staan de Ierse acteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson opnieuw tegenover elkaar in een film van Martin McDonagh.

De film ‘The banshees of Inisherin’ speelt op het fictieve eiland Inisherin, voor de Ierse westkust, in 1923. Geen willekeurig jaartal, want precies honderd jaar geleden vond in het net onafhankelijk geworden Ierland een bloedige burgeroorlog plaats. Die broederstrijd speelt hier een rol op de achtergrond, als het geluid van geweervuur met de wind van het vasteland naar Inisherin wordt geblazen. Tegelijk wordt die burgeroorlog in het klein uitgevochten door de simpele Padraic (Colin Farrell, r.) en de begenadigde vioolspeler Colm (Brendan Gleeson), tot voor kort dikke vrienden.

“Wat heb ik misdaan?”
De vete tussen deze twee oude makkers start als Padraic zijn vriend van huis ophaalt om hun dagelijkse trip naar de kroeg te maken. De deur van Colm blijft gesloten. De vriendschap wordt opgezegd. Padraic is stomverbaasd. “Waarom wil je mijn vriend niet meer zijn? Wat heb ik misdaan?” Uiteindelijk komt de aap uit de mouw. Colm vindt Padraic saai en wil zijn tijd liever besteden aan zijn muziek. Een conflict is geboren. Het is wel aan Oscarwinnaar, scenario-schrijver en regisseur Martin McDonagh toevertrouwd om zo’n onnozele ruzie flink te laten ontsporen. In ‘In Bruges’ liet hij Farrell en Gleeson al eens schitteren, en zijn film ‘Three billboards outside Ebbing, Missouri’ leverde destijds twee acteer-Oscars op. ‘The banshees of Inisherin’ maakt een groot conflict klein en een klein conflict groot, en dat met (zwarte) humor, gevoel en authenticiteit. McDonagh toont zijn vakmanschap en Gleeson laat zien het acteren in de vingers te hebben, net als de rest van de cast. Een heerlijke film.