TrosKompas

Girls-Girls-Girls_st_1_jpg_sd-high_Photo-by-Ilkka-S.jpg

Girls girls girls (2022)

3
Deze Finse coming-of-agefilm gaat over drie jonge meiden die bezig zijn zichzelf, elkaar en de wereld te leren kennen. Een film vol school, baantjes, sport, uitgaan, liefde en seks.

Kleine meisjes worden groot, en dat is ook in Finland het geval. De Finse filmmaakster Alli Haapasalo wilde niet alleen een film maken óver drie meiden, maar ook vanuit het standpunt van die meiden. De dames in kwestie zijn de achttienjarige vriendinnen Rönkkö (Eleonoora Kauhanen, l.) en Mimmi (Aamu Milonoff, r., die samen in een smoothiesalon werken, en kunstschaatsster Emma (Linnea Leino, m.), die hard traint om de Finse kwalificatiewedstrijden te halen. Zoals bij veel meiden van die leeftijd staat de vrijdagavond in het teken van uitgaan. Mimmi en Rönkkö helpen elkaar met de juiste make-up en outfit voordat ze naar een feest gaan. Terwijl Rönkkö op het feest zo snel mogelijk een jongen probeert te scoren, zoekt de schuchtere Mimmi een rustig plekje op, waar ze Emma ontmoet.

Onderzoekend gedrag
Door nieuwe en onbekende paden in te slaan zijn de drie meiden zich razendsnel aan het ontwikkelen tot volwassen vrouwen. Ze ontdekken in een paar weken tijd meer over zichzelf dan in de jaren daarvoor. Films in dit genre kiezen er veelal voor om onderzoekend gedrag van jonge vrouwen af te straffen, zeker als het gaat om seksualiteit, door ze in gevaarlijke situaties te laten belanden. Regisseuse Haapasalo laat haar personages echter bewust de vrijheid opzoeken zonder ze daarvoor te bestraffen. De personages laten de teugels los zonder dat ze in zeven sloten tegelijk lopen. Los van deze Finse vorm van emancipatie heeft ‘Girls girls girls’ niet veel nieuws te bieden. De film is vermakelijk maar niet onvergetelijk.