TrosKompas

Don-t-Worry-Darling_st_2_jpg_sd-high_2022-Warner-Br.jpg

Don't worry darling (2022)

3
Bestaat de perfecte wereld? In de ogen van Jack wel, maar zijn vrouw Alice begint te twijfelen aan het wonderland Victory waar ze paradijselijk leven in een idyllisch villawijkje in de woestijn. Wordt er voor haar iets verborgen gehouden?

Nieuwe glimmende bolides, groene gazonnetjes om vrijstaande huizen, volop feesten met cocktails en geld in overvloed voor de mooiste kleding en apparatuur. Het leven in Victory lijkt een sprookje voor Alice (de prima spelende Florence Pugh, bekend van ‘Midsommar’) en Jack (Harry Styles, popzanger, voorheen One Direction-lid) die ergens jaren vijftig smoorverliefd zijn. Dat verandert wanneer een buurvrouw tijdens een zwem- badparty waar cocktails gedronken worden, vragen begint te stellen en de onzekerheid in Alice aanwakkert. Hierdoor krijgt zij steeds meer rare dagdromen. Wat doen die mannen eigenlijk verderop in de Amerikaanse woestijn, wat zo geheim moet blijven dat de vrouwen er geen vragen over mogen stellen en er al helemaal niet in de buurt mogen komen?

Onbeantwoorde vragen
De sfeer is goed getroffen: zuurstokkleuren, gelukkige mensen, feest en daardoor heen angstaanjagende muziek, plotselinge aardbevingen en de wonderlijke angstdromen van Alice. Tegenstrijdige emoties die de kijker een ongemakkelijk gevoel bezorgen. Een sfeer die enigszins vergelijkbaar is met de film ‘The Stepford wives’, die ook over een schijnbaar utopische wereld ging waar ook een van de vrouwen argwaan voelde. Langzaam verliest Alice steeds meer de controle over de realiteit, gaat ze op onderzoek uit en werkt de film toe naar de grote onthulling. Die is zonder meer verrassend, maar lost tegelijkertijd niet alle beloften in en laat ook vragen onbeantwoord. Dat is jammer, want daardoor zakt de bijna perfect opgebouwde film uiteindelijk toch nog als een plumpudding in elkaar. En daar zou een regisseur zich toch wat zorgen over mogen maken.