TrosKompas

l-intro-1638211311.jpg

The real Charlie Chaplin (2022)

Een bolhoed, een wandelstok en een klein snorretje. Dat is voldoende om de beroemdste man ter wereld neer te zetten. Deze documentaire reconstrueert wie de echte Charlie Chaplin was.

De Britse filmmakers Peter Middleton en James Spinney werkten eerder samen aan de prijswinnende documentaire ‘Notes on blindness’ uit 2016. Ditmaal duiken ze in het leven van Charles Chaplin, de schepper van het wereldberoemde zwerverstypetje en de maker van legendarische films als ‘The kid’, ‘The gold rush’, ‘City lights’ en ‘The great dictator’. De documentaire bevat uiteraard veel oude filmbeelden, waarbij de genialiteit van Chaplin direct in het oog springt. Of het nu gaat om slapstick, inventieve grappen of menselijk drama, Chaplin was een perfectionist. De makers hadden echter ook de beschikking over beelden uit Chaplins familiearchief, met scènes in de tuin in Zwitserland, en audio-opnamen van een interview met Chaplin uit 1966.

4x getrouwd
De aanpak is chronologisch, vanaf Chaplins armoedige jeugd in Londen, zijn komst naar Amerika, het succes in Hollywood en zijn voorliefde voor jonge vrouwen, tot zijn gedwongen vertrek naar Zwitserland en zijn nadagen. Chaplin trouwde vier keer (waarvan één keer niet officieel), met telkens veel jongere vrouwen. De film benadrukt dat Chaplins bruiden in drie gevallen zelfs nog tieners waren, maar gaat niet in op bestaande speculaties over talloze buitenechtelijke affaires met (jonge) vrouwen. Was daar geen materiaal over te vinden? Of wilde de familie Chaplin dat liever buiten de lm houden? Kort na de oorlog werd Chaplin verdacht van communistische sympathieën en kreeg hij de FBI achter zich aan. Acteurs Paul Ryan en Jeff Rawle spelen daarbij scènes na. Actrice Pearl Mackie levert de vertelstem. Al met al een onderhoudende film zonder grote onthullingen, maar wel met veel fijne scènes.