TrosKompas

buen_patron.jpeg

El buen patrón (2022)

Acteur Javier Bardem is in topvorm in deze Spaanse satire over een fabriekseigenaar in een week vol stress. Zaken als loyaliteit, arbeidsethos, verleiding, bedrog en manipulatie komen langs in een heerlijke film.

Javier Bardem is al tientallen jaren een bekend gezicht in de Spaanse cinema en kreeg allengs meer bekendheid na zijn optreden in ‘High heels’ van Pedro Almodóvar in 1991. Een wereldster werd hij na zijn voor Oscars genomineerde rollen in ‘Before night falls’, ‘No country for old men’ (die hij won!) en ‘Biutiful’. Dit jaar kwam er nog een Oscarnominatie bij voor zijn rol in ‘Being the Ricardos’, maar het had evengoed voor zijn optreden in ‘El buen patrón’ kunnen zijn. Bardem is hier als directeur en eigenaar Blanco van zijn gerenommeerde weegschalenfabriek op subtiele wijze charmant, betoverend, sociaal en tegelijkertijd brutaal, niets- ontziend en meedogenloos manipulatief. Hij is gemaakt amicaal tegen zijn personeel, die hij zijn ‘familie’ noemt, maar nu er kans is om met zijn fabriek een prestigieuze prijs te winnen, moet alles wijken om de jury gunstig te stemmen.

Ongelegen
Het protest van een ontslagen werknemer die voor de poort spandoeken ophangt komt dan ook erg ongelegen, net als de huwelijksproblemen van zijn hoofd productie Miralles (Manolo Solo). En welke gevolgen krijgt de komst van stagiaire Liliana (Almudena Amor)? Blanco heeft al zijn aandacht en inzet nodig om rücksichtslos alle problemen op te lossen en – ook letterlijk – de balans te herstellen voordat de jurycommissie langskomt. Regisseur Fernando León de Aranoa, die ook het knappe scenario schreef, zet een heerlijke film neer, vol verrassende verwikkelingen en humoristische scènes. De show wordt echter absoluut gestolen door hoofdrolspeler Bardem.