TrosKompas

MV5BMzUyMjIzOTMtMjlmZi00MWM4LWEwYmMtYmIyNzc0Mjk5YzE.jpg

Bergman island (2022)

‘Bergman island’ is een biografie én een liefdesverhaal op een eiland waar filmmaker Ingmar Bergman ruim veertig jaar woonde. Geen tragische film zoals fans van Bergman zullen hopen, maar origineel en vol details uit Bergmans leven.

Het schrijversechtpaar Chris (Vicky Krieps, l.) en Tony (Tim Roth) reist naar Fårö, een Zweeds eilandje waar de beroemde filmmaker Ingmar Bergman (1918-2007) een groot deel van zijn leven doorbracht. Daar nemen de echtelieden hun intrek in het huis waar hij woonde en hopen op inspiratie voor hun filmscripts. Met een fiets dwalen ze over het eiland, bezoeken het museum en kijken een film in Bergmans privébioscoop waar alleen maar films van Bergman te zien zijn. Tony gaat met een bus op ‘Bergman- safari’ langs de plekken waar de meester filmde. Verder slapen ze in het bed waar de Zweedse filmmaker ‘Scenes from a marriage’ filmde. Een van de eilandbewoners zegt waarschuwend: “Na het zien van die film gingen veel mensen scheiden.”

Losstaande films
Lang lijkt de film inderdaad die kant op te gaan. Er zijn allerlei voorboden van nade- rend onheil, alsof de film zich gaat ontwikkelen tot een horrorfilm. Nare tekeningen in een boek, norse eilandbewoners die het niet op buitenstaanders hebben en Chris die neerslachtig wordt. Maar halverwege komen we terecht in het script van Chris, die een tragisch liefdesverhaal heeft geschreven dat tegen de werkelijkheid aan schuurt en waarin steeds meer elementen uit haar echte leven terechtkomen. Dat is op zijn minst origineel en het liefdes- verhaal is boeiend. Dat deel van de film krijgt echter te weinig ruimte en had misschien wel een eigen film verdiend. Nu is het toch een beetje alsof het twee losstaande films zijn die weliswaar een duidelijke connectie hebben, maar beiden een langere film verdienen om volledig geslaagd te zijn.