TrosKompas

-1x-1.jpeg

Death on the Nile (2022)

3
Opnieuw een Kenneth Branagh-verfilming van een klassiek Agatha Christie-mysterie. De ijdele speurder Poirot krijgt te maken met enkele moorden op een chic cruiseschip op de Nijl. Wie heeft het gedaan?

Agatha Christie is een van de bestverkopende auteurs aller tijden. Naar schatting zijn er ruim drie miljard van haar boe- ken verkocht. In ruim veertig van haar verhalen duikt de zelfvoldane Belgische speurder Hercule Poirot op. Christie weigerde een afbeelding van haar held op de boeken te plaatsen, omdat ze zijn uiterlijk mysterieus wilde houden.

Fijnbesnord
Dankzij vele films en series hebben we toch een beeld van de voormalige agent. Kenneth Branagh (o.), die al in 2017 in de huid van Poirot kroop in ‘Murder on the Orient Express’, waagt zich nu aan ‘Death on the Nile’. In de eerste minuten – die wel uit een andere film lijken te komen – zien we in zwart-wit hoe Poirot in WO I vecht en wat de reden is voor zijn markante snor. Vervolgens gaan we jaren vooruit en is Poirot in Egypte bij een huwe- lijksfeest van de rijke Linnet (Gal Gadot). Op een raderboot varen haar gasten de Nijl af langs piramiden en de tempel van Aboe Simbel. Maar uiter- aard kunnen de genodigden niet lang genieten van het uit- zicht en de champagne. Al snel klinken er pistoolschoten. Wie zit er achter de moorden op dit drijvende paleis?

Afgeraffeld
De aankleding van de film is prachtig, het cruiseschip lijkt wel een sprookje en de beel- den van de Nijl zijn verbluffend. Ondanks de twee uur speellengte lijkt het verhaal echter wat afgeraffeld. De aandacht wordt wel erg verdeeld over de vele steracteurs (Armie Hammer, Sophie Okonedo, Jennifer Saunders, Dawn French, Russell Brand en Annette Bening) en de ont- knoping valt wat tegen. ‘Death on the Nile’ is zeker geen slechte film, maar het verhaal van Agatha Christie werd al eens beter verfilmd.