TrosKompas

Sun-Children_st_9_jpg_sd-high.jpg

Sun children (2021)

3
De Iraanse film ‘Sun children’ van festivallieveling Majid Majidi vertelt een indringend verhaal over straatschoffies in Teheran die door volwassen
criminelen worden gebruikt en gemanipuleerd.

Deze film is middels de begintekst opgedragen aan de 152 miljoen kinderen in de wereld die kinderarbeid moeten verrichten. ‘Sun children’ lijkt dan ook een erg positieve titel voor een film die niet echt een zonnig thema behandelt, en dan ook nog gaat over straatjongens die een ondergrondse tunnel moeten gra- ven. Die titel verwijst echter naar de Sun School, waar de jongens zich inschrijven. Als leider van een bende leeftijdsgenootjes probeert de twaalf- jarige Ali (Roohollah Zamani) met kleine diefstalletjes het hoofd boven water te houden. Hij moet zich echter wel hou- den aan de regels van de volwassen crimineel Heshem die de wijk beheerst. En die draagt hem op een schat te zoeken die onder een begraafplaats ligt. Daarom moet Ali met zijn vriendjes Reza, Mamad en Abolfazl een gang graven vanuit de school.

Zwaar werk
Met de juiste dosis overtuigingskracht weten de jongens zich als scholier op de school in te schrijven, maar dan begint het zwaarste werk.
Ze moeten in het geheim toegang krijgen tot de kelderruimte en daar, zonder dat iemand het merkt, een lange gang graven. Telkens zijn er nieuwe problemen die opduiken; van een nieuwsgierig klein meisje tot de goed- bedoelende docent Mr. Rafie (Javad Ezati), en van een akkefietje met de politie tot een inhalige conciërge. Lang- zaam dreigt Ali helemaal gek te worden van het graven. ‘Sun children’ doet in z’n thematiek denken aan ‘Oliver Twist’ en de Libanese Oscargenomineerde film ‘Capharnaüm’. De meeslepende film won o.a. prijzen op het festival in Venetië en in september de Jeugdjury Prijs op Film by the Sea.