TrosKompas

encanto-filmposter.jpeg

Encanto (2021)

4
‘Encanto’ is het Spaanse woord voor ‘charmant’. Deze animatiefilm is naast charmant ook enorm vakkundig gemaakt: er is een fijne mix van humor, spanning, een goede moraal en liedjes. Laat dat maar aan Disney over!

Diep in de bergen van Colombia ligt een magisch dorpje, genaamd Encanto. Spil van de gemeenschap is de familie Madrigal, waarvan elk familie-
lid speciale gaven heeft: de een kan het weer controleren, de ander praat met dieren en weer een ander is supersterk. Iedereen beschikt over iets buitengewoons… behalve Mirabel. De tiener gaat gebukt onder haar gewoonheid, tot blijkt dat zij de enige is die Encanto van een naderend onheil kan redden.

Schat aan ervaring
‘Encanto’ is de zestigste (!) animatiefilm uit de Disney-studio. Met zo’n ongeëvenaarde schat aan ervaring kun je haast geen slechte film meer maken. Vergelijk het met de James Bond-franchise. De makers hebben het in elkaar zetten van een actievolle spionnenfilm met een vleugje humor zó in de vingers zitten, dat de 007-films minstens een voldoende krijgen als rapportcijfer, met uitschieters naar boven. Hetzelfde geldt voor Disney: deze studio weet al decennialang hoe je een animatiefilm voor het hele gezin moet maken. De kinderen zullen bij ‘Encanto’ verrukt zijn door de prachtige, kleurrijke en vrolijke beelden, de volwassen kijkers knikken goedkeurend bij de moraal van het verhaal (in ‘Encanto’: je hoeft geen speciale krachten te hebben om speciaal te zijn) en waarderen de soms spannende momenten en kleine volwassen grapjes.

Wonderkind
Er zitten een paar onweerstaanbare liedjes in de film, gemaakt door het hedendaagse musicalwonderkind Lin-Manuel Miranda (‘Hamilton’, ‘In the heights’). Disney weet ook nu weer de juiste magische balans te creëren, waardoor de film nooit overhelt naar te schreeuwerig, te zoetsappig of te eng. ‘Encanto’ is zeer goed gelukt entertainment.