TrosKompas

3_Photocredit_Emo_Weemhoff.jpg

Drijfzand (2021)

3
Een week na de release van ‘Anne+’ is actrice Hanna van Vliet opnieuw in een Nederlandse speelfilm te zien. In ‘Drijfzand’ speelt ze een jonge vrouw die een gecompliceerde relatie met haar moeder heeft.

‘Drijfzand’ is het kindje van scenarioschrijfster en regisseuse Margot Schaap. Sinds haar studie aan de Nederlandse Filmacademie maakte ze enkele korte films, waaronder twee stuks in de reeks ‘One night stand’, en de speelfilm ‘Een dag in ’t jaar’. Voor het psychologische drama ‘Drijfzand’ castte ze naast hoofdrolspeelster Hanna van Vliet de gelauwerde Elsie de Brauw (‘Tussenstand’). Het verhaal begint op Texel waar Suze (Hanna van Vliet, l.) woont met haar Estse man Luukas (Simeoni Sundja) en hun dochtertje Juul (Elin Koleci). Het leven in het huisje bij de duinen is simpel en overzichtelijk. Op een dag echter komt Suze’s moeder Helena (Elsie de Brauw, r.) onverwacht op bezoek. Het is duidelijk dat dit een wat ongemakkelijk weerzien is. Bij het afscheid meldt Helena nog even snel dat ze ernstig ziek is.

Voor het blok
Suze ziet zich voor het blok gezet en reist met enige weerzin naar Amsterdam, waar Helena als gevierd theateractrice een nieuw stuk aan het repeteren is. Ze voelt zich emotioneel verplicht voor haar zieke moeder te zorgen, maar de druk van de verstoorde relatie met Helena gaat ten koste van haar eigen gezondheid. Onbewuste gevoelens en onderdrukte neurosen komen naar boven, terwijl haar zorg amper gewaardeerd wordt. Hoewel de titel ‘Drijfzand’ ook letterlijk langskomt in een droomscène, moet deze hier vooral figuurlijk worden opgevat met betrekking tot de psychische staat van de hoofdpersonages. Vermeldenswaard is de knappe rol van de zevenjarige Elin Koleci, die in drie talen vaardig blijkt.
Foto © Emo Weemhof