TrosKompas

image_12830782_klein_.jpg

Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (2009)

Journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander staan na de belevenissen uit ‘Mannen die vrouwen haten’ voor hun volgende pittige klus: een drievoudige moord, waarbij alle tekens erop wijzen dat Lisbeth de dader is...

De redactie van het magazine Millennium, waar Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) een van de belangrijkste onderzoeksjournalisten van is, wordt versterkt met de jonge reporter Dag Svensson (Hans Christian Thulin). Hij is bezig met een gevoelig verhaal over internationale vrouwenhandel, waar politici bij betrokken zouden zijn. Dan worden Dag en zijn vriendin bruut vermoord. Op dezelfde avond wordt ook de voogd van Lisbeth Salander (Noomi Rapace), doodgeschoten. De drie moorden blijken te zijn gepleegd met hetzelfde pistool, waar Lisbeths vingerafdrukken op staan. De Zweedse politie gaat verbeten op jacht naar haar. Mikael gelooft in haar onschuld, en gaat op onderzoek uit. Langzaam ontrafelt hij een vuil politiek spel.

TERECHTE BESTSELLER
Stieg Larsson zal verbaasd vanaf zijn wolkje in de hemel naar beneden kijken. De Zweedse schrijver stierf in 2004, nog voor het eerste deel uit zijn Millennium-trilogie (bestaande uit ‘Mannen die vrouwen haten’, ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’) was uitgebracht. Hij heeft zich bij leven dus nooit kunnen voorstellen hoe immens populair de boeken zouden worden. Ook in Nederland staan de drie delen al maandenlang in de bestsellerlijst. En terecht, want de journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander zijn zo goed omschreven dat je ze als kennissen gaat beschouwen, in plaats van literaire verzinsels. En de avonturen die ze meemaken zijn beklemmend, spannend en enorm goed geconstrueerd.

LISBETH ‘KLOPT’
Vervolgens was het gespannen afwachten hoe de boeken werden verfilmd. Blijft de sfeer intact? Zitten de diepere lagen er nog in? ‘Kloppen’ Mikael en Lisbeth wel zoals je ze in je hoofd had gevisualiseerd? Na het zien van de ‘Mannen die vrouwen haten’-film die augustus uitkwam, konden we opgelucht ademhalen. Natuurlijk zijn er verhaallijnen uit het boek versimpeld of er zelfs helemaal uitgehaald, maar de essentie van het boek hebben de filmmakers prima weten te vangen. En wat de acteurs betreft: we moesten even wennen aan de pokdalige Michael Nyqvist als Mikael Blomkvist, maar we hebben hem nu als omarmd als de journalist. We hadden een heftigere reactie bij Noomi rapace... maar op een goede manier! De eerste keer dat we haar zagen stokte onze adem: daar liep Lisbeth Salander. Helemaal zoals wij ons haar hadden voorgesteld. Dat ielige lijf, die priemende blik, de stugge houding, de manier van doen, de afgemeten manier van praten... Noomi speelt Lisbeth niet, ze is het geworden.

OOK VOOR NIET-LEZERS?
En dan is er nu film twee. ‘De vrouw die met vuur speelde’ vormt samen met deel drie, ‘Gerechtigheid’ één doorlopend verhaal; namelijk de strijd die Lisbeth en haar medestanders voeren tegen een schimmige tak binnen de veiligheidsdienst, die onze geliefde computerhacker monddood (of het liefst helemaal dood) wil maken. Wij vinden het weer een hele goede en spannende thriller, maar vragen ons tegelijkertijd af hoe niet-boekenlezers de film zullen ervaren. Degenen die ‘De vrouw die met vuur speelde’ kennen vullen automatisch eventuele plotgaten in, omdat zij door het boek al weten hoe het zit. Zo gaat Lisbeth in het boek langs bij Dag en zijn vriendin, vlak voor zij vermoord worden. Die scène ontbreekt in de film, waardoor wij ons kunnen voorstellen dat niet-lezers zich zullen afvragen waarom Lisbeth van die dubbele moord verdacht wordt.

LOGISCHE VERANDERING
Maar eerlijk gezegd is dit de enige scène waar we dit gevoel bij hadden. De meest memorabele passages uit het boek worden juist uitstekend verwerkt in de film, of zelfs iets logischer gemaakt. Zoals de scène waarin Blomkvist het huis van Lisbeth (die op dat moment niet thuis is) betreedt, waarna hij binnen twintig seconden een wachtwoord moet intikken voordat het alarm begint te loeien. In het boek verzint hij ‘toevallig’ de juiste code. In de film zien we hoe Lisbeth via haar laptop een seintje krijgt dat er iemand haar huis binnengaat. Op haar scherm ziet ze dat het Mikael is. Glimlachend toetst ze vanaf haar laptop de juiste code in.

WARM EN MENSELIJK
Waar de eerste film, ‘Mannen die vrouwen haten’, toch vooral op het ontrafelen van het mysterie gefocust was, is er nu meer ruimte voor warmte en menselijke interactie. Ook deze filmversie heeft weer prima de vertaalslag naar het witte doek gemaakt, en eindigt in een bloedspannende finale (hoe dat afloopt kunnen we in maart zien, als ‘Gerechtigheid’ uitkomt). De belegen discussie ‘Wat is beter: het boek of de film?’ laten we achterwege. ‘Millennium 2: de vrouw die met vuur speelde’ is, net als het boek, héél erg goed.