TrosKompas

De-Veroordeling_st_11_jpg_sd-high_photo-Bert-Nijman.jpg

De veroordeling (2021)

4
De Deventer Moordzaak is al ruim twintig jaar lang een veelbesproken onderwerp, vol controverses. ‘De veroordeling’ zet alles nog eens op een rijtje en volgt ‘Netwerk’-journalist Bas Haan (Fedja van Huêt) in zijn met twijfels omgeven speurtocht.

‘De veroordeling’ is gebaseerd op het boek van Bas Haan, die de Deventer Moordzaak volgde voor actualiteitenrubriek ‘Netwerk’. Bas maakt veel reportages over de zaak, die langzaam in een soort mediacircus verandert waarbij zelfs een doodskist wordt opgegraven en feiten niet meer ter zake doen. In de meeste rechtszakenfilms blijkt de gearresteerde onschuldig en komt vrij door het slimme werk van advocaat of journalist. In deze film is dat anders. Een echte schuldige wordt er niet aangewezen en de focus ligt bij de beeldvorming in de media en niet bij de verdachten.

Wiens veroordeling?
Bas reageert gefrustreerd op de beschuldigingen van Maurice de Hond die ‘klusjesman’ Michaël (Yorick van Wageningen, l.) publiekelijk aan de schandpaal nagelt. Door deze beeldvorming in de media, bij talkshows, ‘Netwerk’ en paginagrote advertenties in dagbladen raakte deze bewaker zijn baan kwijt en werd zijn huis beklad met nare teksten. Opvallend is dat Maurice de Hond in de film zit alsof hij aan de film meewerkt, maar er is slim gebruikgemaakt van archiefbeeld en stand-ins. Het is wel logisch dat De Hond niet wilde meewerken. Aan het eind van de knappe film lijkt de titel vooral op de opiniepeiler te slaan...