TrosKompas

tlr.png

The last right (2020)

3
‘The last right’ heeft iets weg van ‘Rain man’, maar nu voert de autorit door het fraaie Ierse landschap en is de hoofdrol voor de Nederlander Michiel Huisman. Een echte roadmovie met een lach en een traan.

Door een samenloop van omstandigheden moet fiscaal jurist Daniel (Michiel Huisman, m.) het lichaam van een overleden man die bij hem in het vlieg-
tuig zat, naar een eilandje in het uiterste noorden van Noord-Ierland brengen. Samen met zijn broertje Louis (Samuel Bottomley, l.) en uitvaartmedewerkster Mary (Niamh Algar) rijden ze in een lijkwagen met op het dak een kartonnen doodskist.

Rainman?
Het broertje is autistisch en dus vergelijkt Mary de broers al snel met de broers uit ‘Rain man’. Onterecht, meent Louis, want de manier waarop Dustin Hoffman een autist speelt, “is maar in 0,0002 procent van de getallen correct.” Louis wil op vaste tijden eten, rijdt bij voorkeur in een Volvo, zingt de hele dag hetzelfde liedje en weigert in het donker te rijden. Ondertussen zit de politie achter het drietal aan omdat ze het lijk niet mogen vervoeren.

Verrassing
‘The last right’ is in alle opzichten een onderhoudende roadmovie. Hij heeft romantiek, emotie en enkele grappige momenten. De drie hoofdrollen worden goed ingevuld en het script heeft een leuke verrassing in petto die voor een extra laag zorgt en meer diepgang biedt dan we op het eerste gezicht verwacht hadden. Bovendien zijn er veel beelden van de prachtige Ierse kusten; natuurschoon is een pluspunt voor vrijwel elke film!