TrosKompas

buiten.png

Buiten is het feest (2020)

Gebaseerd op het leven van Karin Bloemen en het boek van Arthur Japin vertelt ‘Buiten is het feest’ over een stiefvader die zijn handen niet kan thuislaten. Drama is er genoeg, maar de spanningsboog ontbreekt.

Aan het begin van de aftiteling wordt Karin Bloemen bedankt. Haar leven staat aan de basis van deze film. Zij is de Sonne (Abbey Hoes) in het verhaal die als zangeres succes heeft en altijd voor een feestje zorgt. Maar diep in haar zit angst en verdriet. Toen ze nog minderjarig was, heeft Kees (Eelco Smits), de nieuwe vriend van haar moeder Willemke (Georgina Verbaan), herhaaldelijk het bed met haar en haar oudere zus gedeeld. Die laatste kreeg zelfs een dochter van haar stiefvader. Al die ellende heeft Sonne altijd verdrongen, tot haar zus verongelukt en ze voor haar nichtje moet zorgen. De vader wil een omgangsregeling, maar daar wil Sonne niets van weten en ze besluit eindelijk haar geheimen te openbaren.

OnmachtHet acteerwerk is van hoog niveau. Abbey Hoes is het predikaat ‘talent’ al lang en breed ontstegen en weet zowel de toegankelijke zangeres als het depressieve twijfelkontje goed neer te zetten. Georgina Verbaan doet daar zeker niet voor onder als het schuchtere muisje dat pure onmacht uitstraalt en altijd haar ogen heeft gesloten voor alle ellende. Jammer is wel dat een echte spanningsboog ontbreekt en de film daardoor ondanks het schrijnende drama toch een beetje voortkabbelt.