TrosKompas

QT8_-The-First-Eight_st_1_jpg_sd-low_kopie_ren.jpg

QT8: the first eight (2020)

Deze documentaire vertelt over het opzienbarende oeuvre van filmmaker Quentin Tarantino (‘QT’). Zijn eerste acht films worden besproken door acteurs als Christoph Waltz, Michael Madsen en Tim Roth.

Het intro van de film is een snel gemonteerde collage van krantenkoppen, filmstills, animaties en voice-overs, waarin louter lovende woorden klinken over ‘de kampioen’ Quentin Tarantino. De toon is gezet en ook de rest van deze weinig kritische docu zit vol loftuitingen aan de ‘wonder boy’. De eerste die zich uitlaat over Tarantino is de Oostenrijker Christoph Waltz, die wereldfaam en talloze prijzen verwierf met zijn rol als SS’er Hans Landa in ‘Inglourious basterds’. Producente Stacy Sher noemt Tarantino daarna ‘een geboren filmmaker’. De docu bestaat uit drie hoofdstukken: het eerste heet ‘The revolution’ en behandelt ‘Reservoir dogs’ en ‘Pulp fiction’; het tweede is ‘Badass women & genre play’, over de titels ‘Jackie Brown’, ‘Kill Bill’ en ‘Death proof’; en het derde heet ‘Justice’, dat ‘Inglourious basterds’, ‘Django unchained’ en ‘The hateful eight’ omvat.

Creatieve wereldster
De geïnterviewde filmcollega’s vertellen over hun eigen ervaringen met Tarantino, zoals Michael Madsen die vertelt over de opnamen van ‘Reservoir dogs’ en zijn geïmproviseerde dansje. De eerste vertoning van de film in Cannes maakte van Tarantino op slag een wereldster. De dag erop zat hij al aan tafel bij James Cameron en Paul Verhoeven. Naast QT’s diepgaande filmkennis, die hij in zijn werk laat zien door talloze verwijzingen, wordt ook zijn originaliteit geroemd. Zo bedenkt hij zelf zijn eigen producten, zoals de Big Kahuna Burger, en laat hij zijn fictieve sigarettenmerk Red Apple uit ‘Pulp fiction’ weer terugkomen in ‘The hateful eight’. Mede dankzij de vele filmfragmenten is de docu een fijne, maar bloederige terugblik voor de QT-fans en een heldere kennismaking voor de enkele onwetende. Het is zonder meer een aansporing om de acht (inmiddels negen!) films van QT weer eens te gaan bekijken.