TrosKompas

11_Escape.jpg

Escape from Pretoria (2020)

De ontsnappingsfilm is een succesvol subgenre. Klassiekers als ‘Escape from Alcatraz’, ‘Papillon’ en ‘The g‘Escape from Pretoria’, over twee politieke gevangenen in Zuid-Afrika, is een waargebeurde ontsnappingsfilm die de kijker sterk de angst voor ontdekking doet voelen eat escape’ zijn de beste voorbeelden, maar ook de tv-serie ‘Prison break’ was een succes. Zo goed als die titels is ‘Escape from Pretoria’ niet, maar de film komt een heel eind. Ontsnappingen uit gevangenissen zijn een dankbaar onderwerp. Zoals duikbotenfilms altijd een claustrofobisch sfeertje hebben, ligt in dit type films ontdekking op de loer en dat draagt volop mee aan de spanning. ‘Escape from Pretoria’ is gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat voegt nog meer spanning toe.

Landverraders
In de eerste minuten zien we hoe Tim (Daniel Radcliffe, l.) en Stephan (Daniel Webber) worden opgepakt nadat ze pamfletten hebben verspreid tegen apartheid. In onze ogen zijn ze dus eerder demonstranten dan criminelen, maar in het Zuid-Afrika van 1979 begingen ze hiermee een zware misdaad. “Zulke witte Mandela’s moeten we hier niet”, bijt een agent hen toe. Een rechter wijst er kribbig op dat ze als blanken met hun actie hun eigen land hebben verraden en veroordeelt hen tot een jarenlange celstraf. Eenmaal binnen in een zwaarbeveiligde gevangenis in Pretoria begint het broeden op een manier om te ontsnappen. Net als in andere films in dit genre proberen ze routines bij de bewakers te ontdekken, zoeken ze zwakke plekken, zijn ze inventief en wachten ze heel lang op het juiste moment.

Sleutels en spanning
Bij ‘Escape from Pretoria’ draait het vooral om heel veel sleutels, die in het geniep gemaakt, verborgen en gebruikt moeten worden, wat driemaal kans op ontdekking geeft met levenslang als straf. Die voortdurende spanning komt goed over als een slot niet wil opengaan en het zweet van de voorhoofden druppelt, wanneer de gevangenen bijna ontdekt worden omdat er een sleutel op de grond valt, of wanneer er een onaangekondigde inspectie van de cellen is, of op het moment dat een deur waarachter ze zich verborgen moeten houden niet goed sluit en met de vingernagels tegengehouden moet worden...

Rauwe Radcliffe
Daniel Radcliffe kennen we natuurlijk vooral als de tovenaarsleerling uit de ‘Harry Potter’-films, maar met een flinke baard en een gespierd uiterlijk zullen zijn fans hem in deze film alleen nog aan zijn ogen herkennen. Hij speelt het genie achter de ontsnappings-poging, die vanaf dag een alleen maar wil uitbreken en daar alles voor over heeft. Radcliffe oogt compleet anders dan in zijn iconische Potter-rol, zodat niemand naar het scherm zal roepen dat hij eenvoudigweg de toverspreuk Colloportus (sluit de deur!) moet roepen, of zijn onzichtbaarheidsmantel moet gebruiken. Radcliffe heeft sinds de laatste Potterfilm, negen jaar geleden, bewust voor compleet andersoortige rollen gekozen en heeft het Potter-juk definitief van zich afgeschud.