TrosKompas

1Richard1.jpg

Richard Jewell (2020)

Hij wordt dit jaar negentig (!), maar regisseur Clint Eastwood levert doodleuk een nieuwe film af. ‘Richard Jewell’ lijkt een vlot en vrolijk verhaal over een held die ineens verdachte wordt, maar is een aanklacht tegen de media en de FBI.

In 2016 maakte Clint Eastwood ‘Sully’, over een piloot die een held werd, nu doet hij dat nog eens over met ‘Richard Jewell’. We zien de over­ijverige Richard (Paul Walter Hauser), die na een aantal mislukte baantjes bewaker wordt bij de Olympische Spelen van Atlanta en een rugzak met een bom ontdekt. Door zijn optreden blijft het aantal slachtoffers beperkt. Richard wordt door de media op een voetstuk gehesen. Tot de FBI bij gebrek aan een dader besluit dat Richard in hun profiel past. Wordt de gezagsgetrouwe Richard veroordeeld?

Heerlijk sullig
Het verhaal van de film is waargebeurd en gebaseerd op een artikel van Marie Brenner, van wie eerder ‘The insider’ werd verfilmd. De film laat zien dat de FBI steken laat vallen, maar neemt de media nog meer op de korrel. Die rennen achter elk nieuwtje aan, checken niets en betalen zelfs met seks voor een primeur. Kathy Bates, die de moeder van Richard speelt, kreeg een Oscarnominatie voor Beste Bijrol, maar maakt minder indruk dan Paul Walter Hauser. Die speelde al een heerlijk sullige detective in ‘I, Tonya’ en is nu de brave, naïeve bewaker die met open ogen in de vallen loopt die de FBI voor hem opstelt.