TrosKompas

TG_06501.jpg

The gentlemen (2020)

Regisseur Guy Ritchie gaat terug naar zijn roots in het geslaagde ‘The gentlemen’. Hierin is de overname van een wietimperium de inzet van een reeks intriges, complotten, chantage en moord.

De Amerikaan Mickey (Matthew McConaughey, 3de v.r.) woont in Engeland, waar hij een wiet-imperium heeft opgebouwd. Hij wil meer tijd met zijn vrouw Rosalind (Michelle Dockery, r.) gaan doorbrengen. Dat gerucht gaat als een lopend vuurtje door de Britse onderwereld, en al snel duiken er figuren op om Mickey desnoods hardhandig met vervroegd pensioen te sturen.

Britse Tarantino
Guy Ritchie brak rond de eeuwwisseling door met de films ‘Lock, stock and two smoking barrels’ en ‘Snatch’. Hij werd het Britse antwoord op Quentin Tarantino genoemd. Beide regisseurs opereerden destijds in het genre van de misdaadkomedie, waarin ze meerdere verhaallijnen en bizarre personages kunstig met elkaar vervlochten en het geheel voorzagen van een soundtrack vol bekende én obscure liedjes. Ritchie’s populariteit kwam abrupt tot stilstand door de romantisch bedoelde draak ‘Swept away’, waarin zijn toenmalige echtgenote Madonna een diepere betekenis gaf aan het begrip ‘houterig acteren’. De regisseur krabbelde in de jaren erna weer langzaam op met solide Hollywood-hits als ‘Sherlock Holmes’ en ‘Aladdin’.

Lucht
Ritchie keert nu weer terug naar zijn roots met ‘The gentlemen’. Maar heeft hij het nog wel in zijn vingers? Hij was 29 toen zijn debuut ‘Lock, stock…’ in 1998 uitkwam, en is nu een vijftiger. Jeugdige branie lijkt essentieel om zo’n flitsende misdaadkomedie te maken. Is ‘The gentlemen’ een pijnlijke ‘kijk mij nog hip zijn’-productie geworden? Nee, wat ons betreft zeker niet. Het is nog steeds razendsnel geknipt en geplakt als het verhaal erom vraagt, maar Ritchie neemt tegenwoordig ook gas terug. Hij schept lucht in zijn verhaal, waardoor de kijker de kans krijgt om alle informatie te verwerken. Want er is altijd weer een baas achter een baas, en achter verbondjes zitten andere verbondjes.

Meesterlijke Hugh Grant
De adempauzes zijn er ook om de personages beter te leren kennen. Want die zien er misschien wel uit als wandelende clichés, maar doordat we meer tijd met ze doorbrengen worden ze meer dan een gek hoedje of maf brilletje. Zoals de gevaarlijk gladde privédetective Fletcher, meesterlijk vertolkt door Hugh Grant, l. Fletcher is een grotesk figuur zonder een cartoon te worden. Het is
ook leuk om Grant, koning van de romantische komedie, eindelijk eens een heel ander soort rolte zien spelen.

Welbespraakte McConaughey
Matthew McConaughey is dan weer helemaal zijn relaxte Texaanse zelf. De Amerikaanse wietbaron Mickey, residerend in Engeland, kijkt met milde verbazing en ironie naar de Britse gewoonten en uitdrukkingen. Mickey is geen voorspelbare, onbeschofte redneck, maar juist een rustige en welbespraakte gentleman. Tot je hem tegen de haren in strijkt. Iedereen speelt met overduidelijk plezier, en dat plezier straalt af op de kijker.