TrosKompas

Sons3.jpg

Sons of Denmark (2020)

De Deens-Iraakse regisseur Ulaa Salim schetst in deze thriller een verontrustend toekomstbeeld dat akelig dichtbij lijkt. De Deense politiek krijgt te maken met zowel neonazi’s als radicale islamisten

Het is inmiddels al bijna twintig jaar geleden dat de terroristische aanslagen van 11 september 2001 een keerpunt vormden in de wereldpolitiek. Er is sindsdien veel veranderd: oorlogen in het Midden-Oosten, aanslagen wereldwijd, vluchtelingenstromen, exponentiële groei van veiligheidsdiensten, radicalisering aan alle kanten van het politieke en religieuze spectrum, etc. In diverse landen vindt de anti-islampolitiek veel aanhang. Filmmaker Ulaa Salim schetst in deze film zijn toekomstvisie op 2025: een situatie die zou kunnen ontstaan als de huidige ontwikkelingen zich doorzetten. ‘Sons of Denmark’ opent met een dodelijke aanslag op de metro in Kopenhagen. Mede als gevolg daarvan wordt de rechtse politicus Martin Nordahl (Rasmus Bjerg) de grote favoriet voor de naderende verkiezingen.

Scherpe thriller
De negentienjarige immigrant Zakaria (Mohammed Ismail Mohammed) ziet de anti-islamstemming in het land met lede ogen aan. Zijn buurman Hassan verwijst hem voor morele steun naar de plaatselijk imam, die hem in contact brengt met Ali (Zaki Youssef). Deze Ali ziet in de jonge Zakaria een makkelijk te beïnvloeden jongen die hij kan inzetten voor zijn eigen doelen. De populaire Nordahl, die nog niet geheel afscheid heeft genomen van zijn oude neonazivrienden, speelt in die plannen ook een rol. Rasmus Bjerg speelt zijn rol zeer overtuigend. ‘Sons of Denmark’ is een spannende politieke thriller vol onverwachte plotwendingen. Tegelijk is het een scherp commentaar op de huidige polariserende ontwikkelingen in de samenleving. Salim geeft met zijn eerste speelfilm een imponerend visitekaartje af.