TrosKompas

Dolittle-NL-_ps_1_jpg_sd-high_2.jpg

Dolittle (2020)

Een eeuw na het eerste boek over Dr. Dolittle is er nu een nieuwe film. Robert Downey jr. speelt de dokter die met dieren kan praten. Waar komt het verhaal eigenlijk vandaan?

De meeste mensen zullen zich de bioscoopfilm uit 1998 nog wel herinneren waarin Eddie Murphy de beroemde dokter Dolittle speelde die onder andere
met een tijger en een rat praat. Het beroemde personage, eerder al goed voor een musical, radiohoorspel en animatieserie, is gebaseerd op de twaalf boeken van werktuigbouwkundige Hugh Lofting. Die borduren voort op de brieven met tekeningen die Lofting zijn kinderen stuurde vanuit de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Lofting vond wat daar gebeurde ‘ofwel te saai ofwel te gewelddadig’ om met zijn kroost te delen. Daarom verzon hij de avonturen rond Dr. Dolittle, die met dieren kan praten.

Mythisch eiland
De schrijver won de presti-gieuze Newbery Medal voor zijn verhalen, al werden ze vanaf 1960 gecensureerd vanwege beschuldigingen van racisme. De titelfiguur zou losjes gebaseerd zijn op de Schotse chirurg John Hunter, die in de achttiende eeuw een landgoed had waar zebra’s, geiten en jakhalzen vredig samenleefden. De nieuwe film met Robert Downey jr. is gebaseerd op het tweede boek. Dolittle zoekt een medicijn voor koningin Victoria op een mythisch eiland waar o.a. een gorilla, een struisvogel en een ijsbeer bivakkeren.