TrosKompas

just-mercy-trailer-1575452546.jpg

Just mercy (2020)

‘Just mercy’ is een tragisch en goed gespeeld rechtbankdrama over een idealistische advocaat en een gevangene in de dodencel, met een krachtige, duidelijke boodschap.

In filmland wemelt het van de gevangenen die ten onrechte vastzitten, maar ‘Just mercy’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat maakt het toch extra wrang. De idealistische advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jordan van ‘Creed’) zoekt zijn klanten in het afvoerputje van advocatenland: de mannen die op hun einde wachten in de dodencel. In Alabama leert hij Walter McMillian (Jamie Foxx) kennen, die op de elektrische stoel moet vanwege de moord op een achttienjarig meisje. Al snel ontdekt Stevenson dat er weinig klopt van het procesverhaal. Weet hij de gevangene vrij te krijgen?

Boos en gefrustreerd
De film sleept de kijker langzaam mee als Stevenson ontrafelt hoe schokkend weinig er klopt van het gevoerde proces. In die zin lijkt het op de Netflix-docureeks ‘Making a murderer’, maar hier staat het als een paal boven water dat Walter onschuldig is. Dat de zaak alsnog getraineerd wordt door het lokale hof maakt de kijker boos en gefrustreerd. De acteurs zetten het drama gelukkig niet te zwaar aan en slepen je mee. Wel gaat de film uiteindelijk wat te lang door en zijn er te weinig verassingen om het twee uur en een kwartier fris te houden.