TrosKompas

52_inform.jpg

The informer (2019)

Een Britse film, geregisseerd door een Italiaan, gebaseerd op een Zweeds boek, maar zich afspelend in Amerika. We informeren je graag over ‘The informer’.

Ex-crimineel Pete Koslow (Joel Kinnaman) werkt tegenwoordig als undercoveragent voor de FBI. In die hoedanigheid infiltreert hij in de Poolse penoze van New York. De FBI belooft Koslow dat hij kan stoppen met dit levensgevaarlijke werk als hij nog één laatste klus doet… Koslow moet zich laten opsluiten in de Bale Hill-gevangenis, het vertrouwen winnen van de Poolse maffiatop die daar vastzit, en zo genoeg bewijs verzamelen om het Poolse drugskartel op te rollen. Maar de operatie gaat mis en Koslow staat er helemaal alleen voor. In een zeer vijandige omgeving en in de wetenschap dat zijn jonge gezin buiten de gevangenismuren ook niet veilig is…

Schrijversduo
‘The informer’ is gebaseerd op het boek ‘Drie seconden’, van het Zweedse schrijversduo Anders Roslund en Börge Hellström. Laatstgenoemde wist waar hij over schreef: Hellström was zelf een ex-crimineel en richtte na zijn tijd in de gevangenis de vereniging CRIS op, bedoeld om ex-bajesklanten weer in de maatschappij te laten integreren. Journalist Anders Roslund schreef over CRIS, had met Hellström een klik en vormde met hem een schrijversduo. Samen schreven ze zeven misdaadromans totdat Hellström in 2017 overleed aan lymfeklierkanker. ‘Drie seconden’ won in 2010 de prijs voor Beste Zweedse Thriller, naast diverse andere (inter)nationale prijzen. In tegenstelling tot ‘The informer’ speelt het verhaal van het boek zich af in het drugs­milieu van Stockholm.

Doodeng
Om de film internationaler te maken verhuisde de Italiaanse regisseur Andrea Di Stefano de locatie naar Greenpoint, een woonwijk in New York met een grote Poolse gemeenschap. “Ik sprak ter voorbereiding met een paar undercoveragenten. Wat een verschrikkelijke baan is dat! Je wordt vrienden met mensen die je gaat verraden. Je wordt absoluut geen miljonair met undercoverwerk, terwijl het risico zó groot is. Elke ochtend dat je je huis uitgaat weet je niet of je ’s avonds weer zult terugkeren.”