TrosKompas

TheAddams2.jpg

The Addams family (2019)

De familie Addams is terug! In deze animatiefilm zetten de excentrieke, macabere gezinsleden een zonnige buitenwijk op stelten.

In ‘The Addams family’ is het gezin, o.a. moeder Morticia, vader Gomez en dochter Wednesday, neergestreken in een buitenwijk van New Jersey. Ze hoorden dat dit een plek is waar je nog niet dood gevonden wil worden, en dat is voor deze familie alleen maar een aanbeveling! Maar hun buren, onder leiding van tv-presentatrice Margaux, zijn de nieuwe inwoners liever kwijt dan rijk en doen er alles aan om de Addams-familie weg te jagen. Of zullen ze op tijd inzien dat diversiteit in de wijk juist heel goed kan zijn?

Strip was start
De Addams-familie komt uit de koker van tekenaar Charles Addams. Hij wilde een satire maken op het clichébeeld van het perfecte Amerikaanse gezin. De Addams-familie is een excentriek, maar aardig gezelschap, dat houdt van alles dat grotesk en macaber is. Ze zijn zich totaal niet bewust van het feit dat anderen hen daardoor vreemd of zelfs angstaanjagend vinden. Vanaf 1938 verscheen Charles’ creatie als strip in het tijdschrift The New Yorker. In deze strip hadden de gezins-leden geen namen of persoonlijkheden. Die verzon Charles pas voor de tv-serie ‘The Addams family’, die in 1964 werd gemaakt. De reeks werd een groot succes en in de decennia daarna volgden er nog tekenfilmseries, speelfilms, videospelletjes én nieuwe tv-series rond het illustere gezin. Er kwam zelfs een musical, die van november 2018 tot en met maart 2019 in de Nederlandse schouwburgen te zien was.

Knipoog
Echte die-hard fans van ‘The Addams family’ zullen in deze nieuwe animatiefilm een paar opvallende dingen zien. Zo is de loslopende hand Thing hier een linkerhand, terwijl het altijd een rechterhand was. En er zit een knipoog naar geestelijk vader Charles Addams in: de familie verhuist namelijk naar Westfield in New Jersey, hetzelfde plaatsje waar Charles opgroeide. Er staat overigens al een vervolgfilm gepland: ‘The Addams familiy 2’ komt uit in 2021.