TrosKompas

Mjolk1.jpg

Mjólk (2019)

Na ‘Woman at war’ is er opnieuw een IJslandse film waarin een vrouw het alleen opneemt tegen een groot bedrijf. In ‘Mjólk’ strijdt boerin Inga tegen de macht van de lokale landbouwcoöperatie.

Het omslagpunt is lastig aan te wijzen, maar ineens lijkt er in IJsland een nieuwe generatie film-makers te zijn opgestaan die internationaal succes haalt met originele producties. IJslandse titels die de afgelopen paar jaar ook ons land bereikten zijn onder meer ‘Nói albínói’, ‘Reykjavik – Rotterdam’, ‘Of horses and men’, ‘Virgin mountain’, ‘Rams’ en het recente ‘Woman at war’. In die laatste film nam één vrouw het op tegen een machtig energiebedrijf door met pijl en boog de hoogspanningskabels lam te leggen. De strijd die boerin Inga (Arndís Egilsdóttir) in ‘Mjólk’ voert is kleinschaliger en lokaal, maar niet minder verbeten. Wanneer haar man Reynir (Hinrik Ólafsson) onverwacht overlijdt, ziet het er somber uit voor Inga en de boerderij. De schulden zijn enorm en de kosten zijn hoog, vooral vanwege de verplichting alle aankopen, zoals veevoer en kunstmest, te doen via de coöperatie. Die hanteert veel hogere prijzen dan bedrijven uit de grote stad.

Fenomenaal landschap
Inga schrijft een aanklacht tegen de corruptie en intimidatie van de coöperatie en plaatst die op Facebook. Binnen de kortste keren is de hele boerengemeenschap op de hoogte. Ze wekt hiermee wel de woede van Eyjolfur (Sigurdur Sigurjónsson), de machtige voorzitter van de coöperatie. Die start direct een tegenactie. Ondertussen heeft het nieuws ook Reykjavik bereikt en komt een landelijke nieuwszender langs bij Inga voor een interview. Acteur Sigurdur Sigurjónsson speelde eerder een van de ruziënde broers in ‘Rams’, eveneens van regisseur Hákonarson. Een grote en herkenbare kracht van de IJslandse cinema is het fenomenale landschap. Zet eenvoudigweg een camera aan en bergen, gletjers en weidse uitzichten vullen het scherm. ‘Mjólk’ biedt daarnaast een menselijk en sociaal verhaal en degelijk acteerwerk. De subtiele humor uit ‘Rams’ is helaas een tandje teruggeschroefd.