TrosKompas

FeteFamille1.jpg

Fête de famille (2019)

3
De Franse film ‘Fête de famille’ gaat over een familiefeest in een prachtig landhuis met een schitterende tuin. Tussen de feestvreugde zijn er irritaties en komen familiegeheimen naar boven

Filmmaker Cédric Kahn is niet alleen bekend als regisseur (o.a. ‘La prière’), maar ook als acteur (o.a. in ‘Cold war’ van Pawel Pawlikowski). In ‘Fête de famille’ acteert hij voor het eerst in een van zijn eigen films. De kans om samen met Catherine Deneuve te spelen is natuurlijk ook erg verleidelijk. Deneuve heeft hier de rol van Andréa, die haar zeventigste verjaardag viert in het riante familiehuis. Haar zoon Vincent (Kahn) is er met zijn vrouw en kinderen, en ook de wat eigenzinnige zoon Romain (Vincent Macaigne) komt langs met zijn nieuwe scharrel Rosita. De grote verrassing is dat eveneens dochter Claire (Emmanuelle Bercot) ineens voor de deur staat, nadat ze drie jaar lang zonder enig bericht in de Verenigde Staten heeft gezeten. Claire’s puberdochter Emma (Luàna Bajrami) woonde al die tijd bij oma Andréa.

Festen’ light
Zoals gebruikelijk in dergelijke films is er een gezamenlijke maaltijd aan een grote tafel in de tuin. Daarbij wordt veel slap gekletst en om de hete brij heen gedraaid, totdat iemand al dan niet per ongeluk het gevoelige onderwerp van de familie ter sprake brengt. In dit geval heeft het probleem te maken met het huis. Een complicerende factor is dat Romain tegelijkertijd bezig is een film over zijn familie te maken en onvoorzichtig omspringt met de auto van zijn broer. De film ontwikkelt zich tot een soort lichte versie van ‘Festen’. Het familiefeest loopt wél uit de hand, maar niet zo gruwelijk, en er is ook ruimte voor humor, gezelligheid en nostalgie. Het acteerwerk van vooral Bercot en Macaigne is prima in orde. Deneuve zelf blijft wat meer op de achtergrond. Hoewel het geheel geen unieke ervaring oplevert, zijn er zeker sfeervolle en intense scènes om van te genieten.