TrosKompas

Shaunnn.jpg

Shaun het schaap: Het ruimteschaap (2019)

In het tweede bioscoopavontuur van Shaun maakt het ondeugende schaap kennis met een buitenaards wezen. Dat veroorzaakt flink wat problemen. Helaas is dit deel niet zo sterk als de eerste Shaunfilm.

De eigenzinnige Aardman-studio weet met hun kleiproducties (‘Wallace and Gromit’, ‘Chicken run’) visueel altijd te overtuigen. Doordat de poppetjes van plasticine zijn – klei gemengd met kleurstof – hebben ze stuk voor stuk iets charmants en niet het mechanische van computeranimatie. Samen met de kneuterige boerderij en de typisch Engelse heuvels en heggetjes heeft Shaun iets nostalgisch en tijdloos.

UFO-hysterie
Die nostalgie valt helaas moeilijk te rijmen met de introductie van een buitenaards wezen, zelfs al kun je de duimafdrukken van de animator nog zien in het gezicht van deze Lu-La, die weer naar huis wil. Terwijl Shaun Lu-La probeert te helpen om het ruimteschip terug te vinden, probeert de bijziende boer een slaatje te slaan uit de UFO-hysterie. Hij transformeert de boerderij tot attractiepark en hoopt snel rijk te worden.

Veel sf-verwijzingen
Het verhaal stelt niet heel veel voor en de magie van de eerste film en de televisieserie wordt helaas niet gehaald. Gelukkig valt er desondanks genoeg te genieten met enkele leuke achtervolgingen, een paar goede grappen en de vele verwijzingen naar klassieke sciencefictionfilms als ‘ET: the extra terrestrial’, ‘Close encounters of the third kind’ en ‘2001: A space odyssey’.