TrosKompas

Good-Boys_st_2_jpg_sd-high_-Universal-Pictures.jpg

Good boys (2019)

Drie twaalfjarige vrienden krijgen een volwassen dag voor hun kiezen in de aardige, maar soms wat onevenwichtige komedie ‘Good boys’.

‘Good boys’ is een film van de makers van ‘Superbad’ uit 2007. Dat was een grove, maar erg grappige komedie over drie schoolvrienden die op hét eindfeest proberen te komen. Daar zijn ook meiden en er gaat misschien gekust wor­den. Dit is min of meer ook het verhaal van ‘Good boys’, maar nu is 2007 het jaar waarin veel van de hoofdrol­spelers geboren werden. Het drietal dat gevolgd wordt in ‘Good boys’ is namelijk rond de twaalf jaar. En dat is toch een verschilletje.

Even wennen
In ‘Superbad’ waren de drie tieners gemiddeld zeventien jaar, waardoor je als kijker meer van ze pikt. Maar drie engelachtige, onschuldig ogende jochies die kunnen vloeken als een boot­werker? Dat is even wennen. Alles wat de jongens doen en zeggen, toets je onbewust aan je moreel kompas. Als een zeventien­jarige jongen zich achter zijn computer verlekkert aan een vrouwelijk game­personage en zijn vader komt onverwacht binnen, kan dat een grappige scène opleveren. Maar als, zoals in ‘Good boys’, hetzelfde gebeurt met de twaalfjarige Max (Jacob Tremblay), voel je je als kijker bijna een voyeur.

Sekspop
Niet dat we hier met de moraalridder willen uithangen, trouwens. Sommige grove grappen werken goed, vooral op momenten waarop de kinderlijke onschuld in botsing komt met volwassen wereldwijsheid. Bijvoorbeeld als de jongens willen oefenen met zoenen op de EHBO-pop van een van hun ouders. Wat de volwassen kijker direct ziet, is dat het om een voluptueuze sekspop blijkt te gaan, waar de jongens argeloos hun zoentechnieken op loslaten. En dat is erg komisch.