TrosKompas

tigers.jpg

Tigers are not afraid (2019)

4
De Mexicaanse drugsoorlog kostte al honderdduizenden mensen het leven. Dit duistere sprookje gaat over de achtergebleven kinderen die de realiteit alleen met hun fantasie kunnen overleven.

Series als ‘Narcos’ en ‘El Chapo’ bieden een spannende, geromantiseerde kijk op de voortdurende drugsoorlogen in Zuid- en Midden-Amerika. Wat de gevolgen van al dat geweld zijn voor de gemeenschap, de slachtoffers en de nabestaanden, wordt in die series echter achterwege gelaten. De Mexicaanse regisseur Issa López toont in haar film ‘Vuelven’ (‘Ze komen terug’), die hier wordt uitgebracht als ‘Tigers are nog afraid’, de situatie vanuit het oogpunt van weeskinderen die op straat moeten zien te overleven. De film start als een sociaalrealistisch drama: in een schoolklas gaan leerlingen een sprookje schrijven. Een schietpartij op straat onderbreekt de les. De tienjarige Estrella (Paolo Lara) krijgt van haar juf drie krijtjes om drie wensen mee te doen. Eenmaal thuis kan ze er meteen één doen, want haar moeder blijkt spoorloos verdwenen door toedoen van een drugsbende. Alleen en angstig achtergebleven sluit Estrella zich aan bij vier jonge straat­kinderen onder leiding van de stoere Shine (Juan Ramón López), die kort ervoor het pistool en de telefoon heeft gepikt van bendelid Caco (Ianis Guerrero). Caco wil koste wat kost zijn telefoon terug en deinst niet terug voor geweld. De kinderen moeten vluchten om zich te redden.

Diverse prijzen
Het magische element wordt gaandeweg steeds zichtbaarder. De filmmaakster wilde een zebra in de film laten opdraven, maar die was niet voorhanden. Een tijger was wel mogelijk. Het tijgersymbool is inhoudelijk verweven in het verhaal en is zichtbaar aanwezig op muren, kleding en rugzakjes. Het verbeeldt de kracht van de fantasie. De film is bloederig, soms zelfs gruwelijk, en bevat horror­elementen, maar is vooral heel ontroerend. Hij won al diverse prijzen op festivals. Vooral de twee jonge hoofdrolspelers zijn erg overtuigend.