TrosKompas

Richard1.jpg

Richard says goodbye (2018)

Een leraar literatuur (Johnny Depp) heeft ongeneeslijke longkanker. Hij weigert pillen en behandeling, vertelt bijna niemand van zijn ziekte en vult zijn leven anders in.

Het idee van de film biedt volop aanknopingspunten voor sterk drama. Wat zou je doen als je nog maar een maand of zes te leven hebt? Gooi je je leven om, ga je die laatste lange reis maken, probeer je nog iets moois en blijvends achter te laten of feest je tot je niet meer kunt? Helaas komen dergelijke ingrijpende veranderingen niet aan bod in ‘Richard says goodbye’. Professor Richard wordt alleen iets flamboyanter dan hij al was en gebruikt drugs in het bijzijn van zijn overgebleven leerlingen, of duikt het toilet in voor seks met de serveerster.

Het beste met jullie dood
Depp weet hier en daar een glimlachje te ontlokken, maar de kijker blijft wachten op iets substantieels. Maar niks hoor. Zelfs in een praatgroep blijft het aan de oppervlakte. Richard loopt al snel weg en wenst de andere deelnemers “het beste met jullie dood”. De beste scènes zitten in de gesprekken met zijn vrouw (Rosemarie DeWitt). Ze worden steeds eerlijker – al vertelt Richard nooit dat hij ongeneeslijk ziek is – en bespreken hun relatie en steunen elkaars huwelijkse vrijheid. Al had Richard wel gehoopt dat ze wat smaakvoller zou zijn in de keuze van haar minnaar. Een film puur over hun relatie was vast een stuk sterker geweest.