TrosKompas

Then1.jpg

Then came you (2019)

Een vriendschap met iemand aan het eind van haar leven, inspireert Calvin om alles uit het zijne te halen. Een mooi gegeven, in een minder mooie film.

Tiener Calvin (Asa Butterfield) is een hypochonder. In zijn angst voor allerlei enge ziektes leeft hij een zeer teruggetrokken leven. Dat verandert als hij leeftijdsgenoot Skye (Maisie Williams) tegenkomt. Zij heeft terminale kanker en wil alles uit het leven halen. Daarvoor heeft Skye een ‘To Die List’ opgesteld, met allerlei dingen die ze nog wil doen. Calvin moet haar helpen bij de uitvoering. Aanvankelijk doet hij dit met nauwelijks verholen tegenzin, tot Calvin wordt bevangen door Skye’s enorme levenslust.

The fault in our stars
‘The fault in our stars’ is misschien wel het ultieme ‘zieke tieners halen alles uit het leven voordat het eindigt’-drama. ‘Then came you’ is schatplichtig aan deze film. Er wordt zelfs even naar geknipoogd. Als Skye haar wensenlijst geeft aan Calvin, zegt ze geruststellend: ‘Vrees niet, we gaan niet naar Amsterdam’. Een verwijzing naar de trip die de twee hoofdrolspelers uit ‘The fault in our stars’ maken naar onze hoofdstad.

Geen chemie
Helaas is ‘Then came you’ zeker niet zo goed als zijn grote voorbeeld. Wat ontbreekt, is dat ongrijpbare element genaamd ‘je hebt het, of je hebt het niet’. Of korter gezegd: chemie. Asa Butterfield en Maisie Williams sprankelen niet. Je voelt als kijker maar niet de diepe band die hun personages moeten hebben. Vervolgens vallen je andere dingen op. Zo wordt Skye, met haar bonte outfits en constant wisselende pruiken, te veel weggezet als ‘gekke meid’, waardoor het moeilijk is je met haar te identificeren. Calvin is exact zo’n kluns als Butterfields karakter in ‘Sex education’. In die (overigens prima) Netflix-serie werkt het, maar hier voelt het als een h