TrosKompas

Aladdin2.jpg

Aladdin (2019)

‘Aladdin’ is een remake met echte acteurs van de bekende tekenfilm. Een van die acteurs is Marwan Kenzari, die de laatste twee jaar furore maakt in Hollywood. Wordt de rol als de gemene tovenaar Jafar zijn absolute doorbraak?

In 1992 bracht Disney de grappige tekenfilm ‘Aladdin’ met Robin Williams als de stem van de wervelende geest uit de lamp. Disney giet deze succesvolle film nu in een live-actionvorm, net zoals dat enkele weken geleden ook al met ‘Dumbo’ gebeurde. De tekenfilmfiguren van destijds zijn vervangen door mensen van vlees en bloed. En een van hen is een Hollander.

Hollywood kleurt oranje
Nederlanders doen het steeds beter in Amerikaanse films en series. Tientallen jaren na Rutger Hauer (‘Blade runner’) en Jeroen Krabbé (‘The living daylights’) duiken onze land-genoten overal op. Michiel Huisman (‘Haunting of Hill House’), Katja Herbers
‘(Westworld’), Carice van Houten (‘Game of thrones’), Thekla Reuten (‘The American’), Sylvia Hoeks (‘Blade runner 2049’), noem maar op. De meest succesvolle is echter momenteel toch echt Marwan Kenzari (r.).

Tunesische roots
Naast Aladdin (Mena Massoud) en de geest-uit-de-lamp (Will Smith) vertolkt deze geboren Hagenaar een van de belangrijke rollen. Kenzari speelt de gemene tovenaar Jafar, de grote tegenstander van de straatjongen Aladdin die alles op alles zet om het hart van prinses Jasmine te winnen. Marwan Kenzari versloeg de bekende namen Tom Hardy en Patrick Stewart, die dezelfde rol op het oog hadden. Naast zijn prima acteerwerk speelden waarschijnlijk zijn Tunesische wortels een rol. Marwans beide ouders zijn afkomstig uit dit land, waar de sfeer van de vertellingen van duizend-en-één-nacht nog terug te vinden is.

Zeven kilo spieren
Als jongen droomde Kenzari vooral van een carrière als profvoetballer, maar zijn talent bleek eerder op acteergebied te liggen. Via de toneelschool en rolletjes in ‘Flikken Maastricht’ kwam hij bij zijn doorbraakrol in ‘Wolf’, waarvoor hij maniakaal trainde met Arie Boomsma en zeven kilo aan spieren aankwam. Die opoffering en zijn acteerprestatie zorgden terecht voor een Gouden Kalf voor zijn rol als getroebleerde kickbokser. Daarna werden de films groter en groter. Eerst nog in eigen land, met de romantische komedie ‘Hartenstraat’; maar toen volgden de Amerikaanse remakes van ‘Ben-Hur’, ‘The mummy’ en ‘Murder on the Orient Express’.

Nu al Hot-Jafar
Marwan rijgt de grote films aaneen en lijkt nu de meest gevraagde Nederlandse acteur in het buitenland. Maar hij vergeet zijn eigen land niet. De acteur filmt nu op Java voor de Nederlandse film ‘De oost’, over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Deze groots opgezette productie heeft een voor Nederlandse begrippen enorm budget van zes miljoen euro. ‘De oost’ verschijnt voorjaar 2020. Eerst is Kenzari dus te zien als de slechterik Jafar. Op basis van de trailer, wordt hij door zijn fans al Hot-Jafar genoemd. Vanaf 22 mei zien we hoe hij het er vanaf brengt tegen Alad