TrosKompas

Coureur.jpg

Coureur (2018)

3
Twee vrouwen die vaak belazerd zijn door mannen, besluiten in ‘The hustle’ de rollen om te draaien: voortaan kleden zij de mannen – financieel – uit!

De voorjaarsklassiekers liggen alweer achter ons, maar met koersen als Gent – Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen en Luik – Bastenaken – Luik nemen onze zuiderburen elk jaar een belangrijke plaats in op de wielrenkalender. Filmmaker Kenneth Mercken werd zoals de meeste Vlaamse jongetjes al vroeg door zijn vader op een sportfiets gehesen. Zijn ervaringen met het koersen, en de dwingende rol van zijn vader, verwerkte hij in het script van ‘Coureur’. Acteur Niels Willaerts kruipt hier in de huid van Felix Vereecke, Koen De Graeve speelt diens alcoholistische vader Mathieu. Felix kan aanvankelijk nog niet echt meekomen door een wat verlate puberteit. Zodra de hormonen gaan stromen, blijkt hij wel degelijk talent te hebben. Mathieu ziet zijn zoon als een middel om zijn eigen mislukte wielrendroom alsnog waar te maken en schuwt geen middel om hem te laten winnen.

Meeslepend
Na het winnen van een beloftekoers krijgt Felix de kans met een groep talentvolle renners te gaan trainen in Italië, onder coach Leone (Fortunato Cerlino, bekend als Don Pietro uit de serie ‘Gomorra’). Het is ook een mooie gelegenheid om te ontsnappen aan de verstikkende druk van zijn vader. Mathieu laat zijn zoon echter niet los en houdt vanuit België de ontwikkelingen in de gaten. Geheel fris gaat het er niet aan toe in de trainingsgroep en de bloeddoping is zeker niet de grootste zonde die wordt begaan. Het afzien van Felix doet terugdenken aan de fysieke prestaties van Matthias Schoenaerts in de voor een Oscar genomineerde film ‘Rundskop’. Dat niveau haalt ‘Coureur’ helaas niet, maar meeslepend is de film zeker. De fysieke kant van het wielrennen wordt onverbloemd opgediend, met zweet en bloed. Aan het slot zit nog een aardige terugblik naar de realiteit van de jaren tachtig.