TrosKompas

Urbanus2.jpg

Urbanus: De vuilnisheld (2019)

3
Daar is ie weer! Urbanus, de cabaretier en filmheld van vroeger, is in de bioscoop te zien in ‘Urbanus: de vuilnisheld’, een vrij grove animatiefilm met een milieuvriendelijke boodschap.

“Hela,” zegt een pastoor halverwege de film, “geen lelijke woorden gebruiken in een tekenfilm!” Maar dan is het leed al geschied. Talloze scheldwoorden zijn reeds gepasseerd en er was een ontzettend lange poepgrap. Ook zagen we botte beelden van Hitler en Napoleon, stortte Mega Mindy genadeloos uit de lucht en leerde juffrouw Poesie de schoolkinderen rekenen door haar borsten
te ontbloten: “Hoeveel is een plus een?”

Gratis bier
Het verhaal gaat over een Rus die de bewoners van Tollembeek wijsmaakt dat ze heel veel miljoenen en gratis bier krijgen in ruil voor een afvalberg. De verliefde schooljongen Urbanus wil van het geld een ring kopen voor zijn juf. Als er alleen een afvalberg komt en geen geld, komt hij samen met de andere kinderen in opstand.

Een succes?
Het verhaal is nogal chaotisch met buitenaardsen, een brug met gouden bakstenen en een gekke wetenschapper. Daarnaast is het dus vrij grof. Toch heeft deze film door de Vlaamse taal, de ronde animatie en Urbanus op zijn rode driewieler tegelijk iets gemoedelijks, wat het geheel best vermakelijk maakt. De vraag is alleen of Urbanus nog zo bekend is bij onze jeugd dat zij naar deze tekenfilm zullen gaan. Een succes zo groot als Urbanus’ ‘Koko Flanel’ zit er niet in.