TrosKompas

DirtyGod2.jpg

Dirty God (2019)

‘Dirty God’ was afgelopen januari de openingsfilm op het IFFR in Rotterdam. De jonge Londense Jade worstelt met haar bestaan nadat haar ex-vriend met een zoutzuuraanval haar gezicht verminkte.

Filmmaakster Sacha Polak gunde in haar eerste twee speelfilms, ‘Hemel’ en ‘Zurich’, de hoofdrollen aan respectievelijk beginnend actrice Hannah Hoekstra en zangeres Wende Snijders. Het was dan ook niet vreemd dat Polak voor ‘Dirty God’ weer een debutante voor de hoofdrol koos. In dit geval lag er een artistieke afweging aan ten grondslag. De Engelse hoofdrolspeelster Vicky Knight heeft zelf brandwonden op haar lichaam en in haar gezicht. Ze zou zich dan in elk geval goed kunnen inleven in het personage Jade, een jonge vrouw in Londen die door haar ex-vriend met zoutzuur was aangevallen. (Londen wordt in werkelijkheid al een tijdje geteisterd door dergelijke aanvallen.) Als Jade aan het begin van de film uit het ziekenhuis komt, na een lange serie operaties, trekt ze in bij haar moeder Lisa (Katherine Kelly), die al die tijd voor Jade’s tweejarige baby Rae heeft gezorgd.

Aangrijpend
Jade is niet alleen lichamelijk beschadigd, maar heeft ook psychisch een enorme klap gehad. Haar leven bestond voorheen uit stappen met haar beste vriendin Shami (Rebecca Stone), maar ze durft met haar verminkte gezicht nu nog amper de deur uit. Ze merkt dat mensen haar vreemd aanstaren en soms zelfs belachelijk maken. Ook op het callcenter waar ze een baantje vindt, blijft hoon haar niet bespaard. Intussen wordt ze almaar onzekerder over haar uiterlijk en de kans ooit weer een leuke vriend te vinden. De zorg voor haar baby en de moeizame relatie met haar moeder maken het er allemaal niet beter op. Regisseur Polak, die samen met de Britse Susanne Farell ook het scenario schreef, legt in rake schetsen de moeilijkheden en dilemma’s bloot waar brandwondenslachtoffers mee te maken krijgen. Het aangrijpende ‘Dirty God’ was de eerste Nederlandse film in de competitie op het Amerikaanse Sundance festival.