TrosKompas

TheBeach5.jpg

The beach bum (2019)

The beach bum’ is een film van Harmony Korine. Deze regisseur wist met obscure en ondoorgrondelijke films als ‘Gummo’, ‘Julien donkey-boy’ en ‘Trash humpers’ maar een klein groepje liefhebbers te bekoren. Pas met ‘Spring breakers’ (2012) zette hij de deur naar een groter publiek open. Dat komische drama had bekende namen als Vanessa Hudgens, Selena Gomez en James Franco in de cast. Maar onder de verraderlijke luchtigheid van het verhaal – over een stel vriendinnen die helemaal losgaan tijdens de vakantie – zat ook een duistere kant.
En hetzelfde geldt voor ‘The beach bum’.

Blowen en seks
Hierin draait het om Moondog, (Matthew McConaughey, b.). Ooit schreef hij een dichtbundel die een bestseller werd, en sindsdien vult hij zijn dagen met blowen, seks, drinken en plezier maken. Het geld raakt op en dus wordt het tijd voor een nieuwe dichtbundel. Maar door zijn benevelde toestand en rare acties belandt Moondog in allerlei avonturen.

Luilekkerleven
Dit klinkt als een oppervlakkige komedie. Moondog is echter niet alleen maar aandoenlijk. Hij veroorzaakt een auto-ongeluk waarbij een dode valt. En hij berooft een hulpeloze man in een invalidekarretje. Volgens de filmwetten moet Moondog minstens berouw tonen voor zijn daden, maar hij kijkt hoog-
stens een beetje sip, schudt het vervolgens van zich af en gaat weer door met zijn luilekkerleventje. Dit schuurt voor de kijker, maar maakt het ook weer interessant. Moondog verzucht het zelf in de film: “Het lijkt wel of het universum samenzweert om mij gelukkig te maken.” Dat hij geen nare man wordt, is te danken aan het grandioze spel van McConaughey. Ondanks al zijn fouten blijf je van zijn Moondog houden.