TrosKompas

bastille-day-2016.jpeg

Bastille Day (2016)

Bastille Day verwijst naar de nationale feestdag van Frankrijk. In de gelijknamige film dreigt het een enerverende dag te worden, omdat terroristen dan een aanslag willen plegen. Een CIA-agent én een zakkenroller moeten ze tegenhouden.

Zakkenroller Michael Mason (Richard Madden) rolt in Parijs de verkeerde tas: Mason denkt dat er alleen een speelgoedbeer inzit en gooit de tas weg, maar zodra hij is weggelopen ontploft de tas midden in de stad, met doden en gewonden tot gevolg. Mason wordt prompt als terrorist gezien en krijgt CIA-agent Sean Briar (Idris Elba) achter zich aan. Eenmaal opgepakt weet Mason hem te overtuigen van zijn onschuld, en komen ze erachter dat de ‘eigenaren’ van de bom een aanslag beramen op 14 juli, de nationale Franse feestdag.

Timing
Een film over (bom)aanslagen in Parijs. Het lijkt bijzonder slecht getimed, maar de pech voor ‘Bastille day’ is dat de werkelijkheid de film heeft ingehaald. De opnames voor deze actiefilm waren namelijk in de herfst van 2014, dus ruim voor de terroristische aanslagen van januari en november het daaropvolgende jaar.

Voorbeelden
‘Bastille day’ strooit met verwijzingen naar klassiekers. Het gegeven van twee tegenpolen als partners kennen we van ’48 hours’, het ‘verkeerde man op de verkeerde plek’ is typisch Hitchcock en het Sean Briar-personage is een brute, zwijgzame held zoals Clint Eastwood vaak genoeg heeft geportretteerd. Hoewel ‘Bastille day’ nergens op gelijke hoogte komt met zijn grote voorbeelden, zitten er genoeg gelukte momenten in.

Geslaagd

Het contrast tussen Idris Elba en Richard Madden, waarvan de eerste een brute bulldozer speelt en de ander een ielig mannetje, werkt goed. Erg geslaagd is de scène waar ze elkaar voor het eerst ‘ontmoeten’ tijdens een achtervolgingsscène over de Parijse daken. Mason kijkt met steeds meer verbijstering achterom naar Briar, die hem als een bulderende zwarte furie op de hielen zit. Hun onwillige samenwerking is het sterke punt in deze solide, maar verder weinig verrassende film.