TrosKompas

On-the-Basis-of-Sex_st_8.jpg

On the basis of sex (2019)

Op basis van de titel zou het niet vreemd zijn als je een onderbroekenlolkomedie verwacht. Maar ‘sex’ staat voor ‘geslacht’, en dit solide drama gaat over een groot voorvechtster van gelijke rechten: Ruth Bader Ginsburg.

Op vrijdag 15 maart wordt Ruth Bader Ginsburg 86 jaar. Ze is momenteel een van de negen rechters van het Amerikaanse Hoog-gerechtshof, ’s lands hoogste rechtsprekende instantie. Ginsburg is op haar oude dag populairder dan ooit; in 2018 kwam ‘RBG’ uit, een Oscar-genomineerde documentaire over haar leven. En nu dan het biografische drama ‘On the basis of sex’. Deze eindigt in 1971, als Ginsburg (neergezet door de Britse actrice Felicity Jones) als advocaat een historische overwinning boekt wat betreft de gelijke rechten tussen man en vrouw.

Keurig
‘On the basis of sex’ volgt de hoogte- en dieptepunten het leven van Ginsburg tot en met dat jaar. Haar moeizame tijd op Harvard (waar vrouwelijke studenten eerder werden gedoogd dan geaccepteerd), de kanker die echtgenoot Martin (Armie Hammer) bijna nekte, haar gezinsleven en de rechtszaken waar ze zich in vastbeet. De film dient de feiten keurig, en hierdoor soms ietwat saai op.

strong>Vastgeroest
De film maakt meer indruk in het tijdsbeeld dat het schetst. We zien een haast terloopse, maar continue achterstelling van de vrouwen ten opzichte van mannen. Of het nu in werk, kleding, kansen en gezinsleven betreft. Het schokkende is dat de meeste mensen, van intellectueel tot arbeider, niet beter wisten. En dan merk je hoe belangrijk het is dat er mensen zijn als Ruth Bader Ginsburg, die de vastgeroeste patronen wél durfde te doorbreken.