TrosKompas

tvk_Continuer.jpg

Continuer (2019)

3
De Waalse filmmaker Joachim Lafosse doet weer waar hij goed in is; hij levert een solide familiedrama af, dat zich ditmaal afspeelt tijdens een paardrijdtocht van moeder en zoon door Kirgizië.

Joachim Lafosse is nog geen naam die bij de gemiddelde filmliefhebber een belletje zal doen rinkelen, maar de nu 44-jarige Belg werkt al sinds 2001 aan een gestaag groeiend oeuvre. Van zijn negen speelfilms tot nu toe is dit de zesde die ook in ons land wordt uitgebracht, na eerdere releases van onder andere ‘Folie privée’, ‘Nue propriété’ (met Isabelle Huppert) en ‘Les chevaliers blancs’. ‘Continuer’ is gebaseerd op de gelijknamige ro-
man van Laurent Mauvignier. Het verhaal speelt zich geheel af in Kirgizië, een land in Centraal-Azië dat tot 1991 deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Het ligt ingeklemd tussen Kazachstan en China en bevindt zich grotendeels boven de drieduizend meter hoogte. In dat adembenemende landschap gaat de alleenstaande Sybille (Virginie Efira) met haar net volwassen zoon Samuel (Kacey Mottet Klein) een tocht van enkele weken per paard maken.

Fraai moeder-zoonconflict
Uit de inleidende gesprekken bij een Kirgizische familie blijkt dat Sybille dankzij haar eigen vader al vertrouwd is met het land, de taal, de mensen en de paarden. Voor haar was het dan ook niet meer dan logisch om hierheen te komen met haar zoon die thuis in de problemen was beland. De verhouding tussen beiden is echter niet goed, dus de basis voor een fraai moeder-zoonconflict is aanwezig. Het gegeven dat de lokale familie hen waarschuwt dat de geplande route niet erg veilig is, belooft ook al niet veel goeds. De tocht van enkele weken voert in elk geval door een fantastisch steppelandschap met bergen, bossen en meren. Het camerawerk roept dan ook herinneringen op aan legendarische westerns. Beide hoofdrolspelers zitten prima in hun rol en zijn heerlijk om naar te kijken. Helaas is het script niet geheel dichtgetimmerd en komt het einde erg abrupt. Lafosse is goed bezig maar kan nog wel wat hulp gebruiken bij zijn scenario’s.