TrosKompas

Txtlsmain.jpg

De Lego film 2 (2019)

“Van Le-go kun je alles ma-ken…” Die reclameslogan klopt, want van de bouwsteentjes zijn niet alleen ruimtevaartschepen en politiebureaus te maken, maar ook films. Zoals nu met ‘De Lego film 2’.

Rasoptimist en superbouwer Emmet blijft positief, ook al is zijn stad overgenomen door indringers uit de ruimte. Maar als zijn vrienden, onder wie Lucy, Batman en Metal Beard, worden ontvoerd door de slechteriken, is zelfs voor Emmet de maat vol. Hij zweert ze terug te vinden en dan ook maar gelijk de vrede in Legoland te herstellen.

Toppers
Vaak komt er een speelgoedlijn uit naar aanleiding van een film, maar soms gebeurt het andersom. In het geval van ‘Transformers’, ‘Trolls’, ‘Barbie’, ‘G.I. Joe’, ‘My little pony’ en – vanaf augustus dit jaar – ‘Playmobil: The movie’ was het speelgoed er al voordat de overstap naar het grote scherm werd gemaakt. ‘De Lego film’ uit 2014 was een van de toppers: het budget was 60 miljoen dollar, en de totale opbrengst wereldwijd maar liefst 469 miljoen dollar. Er kwamen rap twee spin-offs (‘The Lego Batman movie’ en ‘The Lego Ninjago movie’, beide uit 2017) en nu dus het officiële vervolg op ‘De Lego film’.

Samenwerkingen
Ole Kirk Christiansen had zich dit succes niet kunnen voorstellen. In 1916 ging deze Deense timmerman zich toeleggen op houten speelgoed. In 1934 noemde Christiansen zijn bedrijf ‘Lego’, afgeleid van ‘leg godt’, wat ‘speel goed’ betekent. Na de oorlog richtte hij zich op kunststof bouwsteentjes, en de rest is geschiedenis. Ondanks dat het patent op de originele blokjes al in 1988 verliep (en dus elke fabrikant er varianten op kan maken) wist het bedrijf door slimme strategieën (o.a. door samenwerkingen met filmreeksen als ‘Star wars’ en ‘Harry Potter’) toch steeds het hoofd boven water te houden. Het is de op een na grootste speelgoedfabrikant; Lego moet alleen Mattel (o.a. Barbie) voor zich dulden.