TrosKompas

creed2.jpg

Creed 2 (2019)

In het prima ‘Creed 2’ moet Adonis Creed niet alleen opboksen tegen een formidabele tegenstander, maar ook tegen de hoge verwachtingen die zijn achternaam met zich meebrengt.

Creed’ (2015) was vooral een introductie van oude en nieuwe spelers. Het draaide immers om boks-veteraan Rocky Balboa (Sylvester Stallone), die de trainer en mentor werd van jonge hond Adonis Creed (Michael B. Jordan). In ‘Creed 2’ gebeurt iets waar ‘Rocky’-fans al 35 jaar reikhalzend naar uitkijken: de terugkeer van Ivan Drago (Dolph Lundgren). Dit is de meest gevreesde tegenstander waar ‘The Italian Stallion’ ooit mee te maken kreeg. Deze Russische vechtmachine sloeg in ‘Rocky 4’ (1985) tijdens een bokswedstrijd Apollo Creed dood. Hij was Rocky’s beste vriend en, zoals de achternaam al doet vermoeden, de vader van Adonis. In ‘Creed 2’ neemt laatstgenoemde het op tegen Ivans’ zoon Viktor Drago…

Het echte gevecht
Als ze die bokswedstrijd integraal op film hadden gezet, was dat voor de fans al meer dan genoeg geweest om te komen kijken. Maar ‘Creed 2’ is méér dan die confrontatie, want zoals in andere betere boksfilms spelen de meeste gevechten zich buiten de ring af. Adonis Creed is vooral in gevecht met zichzelf; hij moet opboksen tegen de enorme nalatenschap van zijn vader. Is hij goed genoeg om in diens voetsporen te treden? En op privégebied wordt de relatie met vriendin Bianca (Tessa Thompson) serieus. Ze trouwen en krijgen een – doof – kindje. De zorgen om dit prille geluk trekken een zware wissel op Adonis.

Overtuigend gespeeld
Gelukkig wordt hij gespeeld door Michael B. Jordan, die op alle fronten overtuigt. Je gelooft de acteur in de ‘zachte’ momenten; als hij er even helemaal doorheen zit, of juist stilletjes zit te genieten van zijn gezinnetje. Maar Jordan heeft ook de juiste hardheid in zich, die verschijnt als hij als bokser de ring instapt. Met zijn imposante fysieke verschijning en ogen vol vuur komt hij intimiderend over. Je ziet aan zijn haast gebeeldhouwde spiermassa dat de acteur enorm heeft getraind om te overtuigen als bokser. Sowieso komt alles ongeforceerd en authentiek over in ‘Creed 2’; van de locaties (Rocky’s smoezelige Italiaanse restaurant) tot de spreektaal.

Waardige apotheose
Liefhebbers van de bokssport moeten lang wachten, want ‘Creed 2’ focust zich vooral op het drama buiten de ring. Maar áls dan eenmaal de gong klinkt voor de eerste ronde tussen Adonis en Viktor, schiet het adrenalinepeil direct omhoog. De wedstrijd is levensecht in beeld gebracht. Je ziet én voelt de klappen op het lijf en hoofd, en het zweet en bloed vliegt de kijker om de oren. Het is een waardige apotheose, maar wat de kijker vooral zal bijblijven van ‘Creed 2’ is het mooi opgebouwde drama.