TrosKompas

Ben-is-Back_st_3_jpg_sd-high.jpg

Ben is back (2019)

3
‘Ben is Back’ begint zeer goed. Julia Roberts is ijzersterk als bezorgde moeder die haar verslaafde zoon in de armen sluit en vervolgens haar juwelen en medicijnen verstopt.

Op kerstavond stopt Holly plotsklaps haar auto op de oprijlaan. Ze kan het haast niet geloven. Is dat haar zoon? Emotioneel rent ze op de jongen af (gespeeld door Lucas Hedges, de zoon van de regisseur), blij dat ze met deze kerst allemaal samen zijn. Maar niet veel later haalt ze haar medicijnkastje leeg en verbergt haar juwelen. Haar zoon heeft eerder streken uitgehaald en is net terug uit de afkickkliniek. Die mix van extase en angst maakt deze film sterk. Het moederhart geeft verschillende signalen af. Aan de ene kant wil ze hem murw knuffelen, aan de andere kant wil ze hem terugsturen naar de kliniek voordat er iets misgaat… Het eerste deel van de film is vooral een simpel verteld drama, met sterk gespeelde hoofdrollen en een dreigende sfeer. De zoon probeert lief te zijn voor zijn familie, maar
ziet overal verleidingen en herinnert zich mindere tijden. Intussen waakt Holly als een moederkloek over haar zoon en wil ze hem geen moment alleen laten. Je leeft mee en hoopt op een stille, heilige nacht. Maar daarna ontwikkelt ‘Ben is back’ zich tot een thriller, wat de film onnodig ingewikkeld en druk maakt. Jammer, anders was er zeker een ster bij gekomen.