TrosKompas

tvkBuddy1.jpg

Buddy (2018)

4
Een blindengeleidehond brengt een blinde overal naartoe, maar wat kunnen honden nog meer? Heddy Honigmann toont in ‘Buddy’ de unieke band tussen enkele baasjes en hun hulphonden.

Een van de meest fascinerende beelden uit de documentaire ‘Buddy’ is een scène waarin een vrouw met haar hond over een bospad rent. Even later blijkt dat deze vrouw, Edith, al negentig jaar oud is… en blind. Het vertrouwen in haar hond Makker om haar op het juiste pad te houden en obstakels te omzeilen is verbluffend.

Filmmaakster Heddy Honigmann wist met eerdere films als ‘O amor natural’, ‘Crazy’ en ‘Forever’ een wereldwijd publiek te boeien en tal van internationale prijzen te winnen. Ook haar nieuwe film ‘Buddy’ bleek op het recente festival IDFA weer een van de favoriete films onder het publiek te zijn. Met haar camera en diepmenselijke interesse volgt ze in ‘Buddy’ zes personen met een handicap of ander probleem, die in het dagelijks leven niet alleen hulp krijgen van hun hond, maar daadwerkelijk de essentiële steun ontvangen die niemand anders kan bieden.

Liefde en loyaliteit
Zo is er Afghanistan-veteraan Trevor die ernstig lijdt aan nachtmerries. Zijn hond Mister waakt ’s nachts over hem en wekt hem zo nodig. Zijn vrouw Patricia erkent dat hun huwelijk zonder Mister al lang gestrand zou zijn geweest. De puberjongen Zeb is autistisch en vindt moeilijk aansluiting bij leeftijdsgenoten. De enige op wie hij altijd kan rekenen is zijn hond Utah, die zelfs beter dan zijn moeder in staat is om zijn woedeaanvallen onder controle te krijgen.

En dan is er hulphond Kaiko die zijn baasje Erna helpt met uitkleden en haar ’s nachts in bed omrolt, omdat ze daar zelf vanwege een spierziekte de kracht niet voor heeft. Het is een gevarieerde groep mensen met gebreken en een al even gevarieerde groep honden. Honigmann slaagt erin van deze ingrediënten een eenheid te smeden door te focussen op de liefde, de afhankelijkheid en de loyaliteit. Het is een sympathiek en aandoenlijk portret geworden van een stel bijzondere mensen en bijzondere honden.