TrosKompas

1TheFavourite.jpg

The Favourite (2018)

Vilein, obsceen en een tikje absurdistisch: het prijswinnende ‘The favourite’ is een behoorlijk onconventioneel kostuumdrama.

Groot-Brittannië, rond 1710. Het land is in oorlog met Frankrijk en op de troon zit koningin Anne (Olivia Colman). Hoewel, zit… Ze is bedlegerig, labiel en komt nauwelijks haar salon uit. Haar gezelschap bestaat uit haar konijnen en haar vertrouwelinge, hertogin Sarah (Rachel Weisz). Zij vertroetelt de vorstin, dient haar indien nodig van repliek en bestiert de zaken in het paleis en op regeringsniveau. Er ontstaan problemen als Sarahs nichtje Abigail (Emma Stone), keukenmeid op het paleis, zich in de kijker speelt bij de vorstin. Die raakt gefascineerd door Abigail en promoveert haar van de keuken naar haar salon. Dit tot woede van Sarah, die voelt dat haar nichtje aan haar stoelpoten zaagt.

Sterke cast
Ruisende rokken, paarden en een paleis: de bekende ingrediënten voor een kostuumdrama zijn aanwezig. Maar ‘The favourite’ is ook vilein, obsceen, soms surrealistisch en niet gespeend van zwarte humor en absurdisme, iets wat we vaker zien bij Yorgos Lanthimos (‘The killing of a sacred deer’). Zo houdt de hofhouding eendenraces en speelt een soort achttiende-eeuws paintball, waarbij een naakte man met fruit wordt bekogeld. Deze film, losjes gebaseerd op ware feiten, is beslist niet het gemiddelde kostuumdrama. De grootste troef is de sterke cast. De onderhuidse vinnigheid tussen Stone en Weisz spat van het scherm en Colman vertolkt een glansrol als grillige vorstin. Inmiddels hebben de film en de actrices al diverse prijzen en nominaties in de wacht gesleept.

Overigens schittert Colman ook in seizoen 3 van ‘The crown’, waarin zij koningin Elizabeth speelt. De nieuwe afleveringen zijn vanaf 2019 op Netflix te zien.