TrosKompas

Shoplifters6.jpg

Shoplifters (2018)

4
Afgelopen juni kwam het moorddrama ‘The third murder’ van de Japanse filmmaker Kore-eda Hirokazu uit. Nu al is zijn volgende film hier te zien: ‘Shoplifters’, waarmee Kore-eda terugkeert naar het familiedrama.

Het rechtbankdrama
‘The third murder’ leek aanvankelijk een atypische film voor Kore-eda, die zich in titels als ‘Nobody knows’, ‘I wish’ en ‘Like father, like son’ telkens richtte op familieverhoudingen. Uiteindelijk bleek dat aspect ook in ‘The third murder’ een doorslaggevende rol te spelen. Kore-eda stelt in ‘Shoplifters’ weer vanaf het begin een gezinssituatie centraal, al benut hij deze familie zoals gebruikelijk om een aantal maatschappelijke thema’s aan te snijden. Ditmaal gaat het over kindermishandeling, adoptie, armoede, diefstal en fraude. Het verhaal vangt aan met Osamu (Lily Franky), die met zijn zoontje Shota (Kairi Jyo) een staaltje geroutineerde winkeldiefstal laat zien. “Dat is geen probleem”, legt Osamu uit, “zolang we niet van andere mensen stelen en de winkel niet failliet gaat.” Onderweg naar huis vinden ze een vierjarig meisje dat alleen buiten in de kou zit. Ze nemen haar mee en nemen haar in huis. Osamu’s vrouw Nobuyo (Ando Sakura) sputtert eerst tegen, maar smelt al snel voor de schattige Yuri (Sasaki Miyu).

Dagje strand
In het armoedige en overvolle huis wonen verder nog oma Hatsue (de in september overleden Kiki Kirin) en dochter Aki (Matsuoka Mayu). De winkeldiefstal is hard nodig als aanvulling op het schamele pensioentje van Hatsue en de onregelmatige inkomens van Osamu en Nobuyo. Ook Aki verdient nog wat bij in een stripclub. Ondanks de armoede gaan de gezinsleden liefdevol met elkaar om.
Zo beleven ze samen een heerlijk dagje aan het strand. Shota neemt Yuri zelfs op sleeptouw om haar de fijne kneepjes van het shopliften
bij te brengen. Toch zijn er kleine aanwijzingen dat er binnen het gezin iets niet helemaal klopt. En hoe liggen de onderlinge verhoudingen nu precies? De op het oog eenvoudige situatie blijkt bij nader inzien toch complexer te zijn. De cinematografie en de acteurs zijn weer prima in orde en ook deze Kore-eda stelt niet teleur.