TrosKompas

MV5BMTcwNDg3MDYyMl5BMl5BanBnXkFtZTcwMzA2MzMzOA_._V1.jpg

Atmen (2011)

De Oostenrijkse acteur Karl Markovics, bekend uit 'Commissaris Rex' en 'Die Fälscher', maakt hier een indrukwekkend regiedebuut. 'Atmen' gaat over een jongen in een jeugdgevangenis.

De achttienjarige Roman (Thomas Schubert) zit al enkele jaren in een jeugdgevangenis. Een reclasseringsambtenaar helpt hem om in aanmerking te komen voor vervroegde vrijlating. Daartoe dient hij dan wel overdag een baan buiten de gevangenismuren te vinden. Uiteindelijk blijkt hij terecht te kunnen bij een mortuarium. Dagelijks reist hij naar het uitvaartcentrum in Wenen, waar hij door de wantrouwige medewerkers op sleeptouw wordt genomen. Het ophalen, wassen en opbaren van lijken kan Roman niet direct boeien, maar op een dag gebeurt er iets opmerkelijks; er wordt een dode vrouw binnengebracht met dezelfde familienaam als hij heeft. Dit zet Roman ertoe aan op zoek te gaan naar zijn eigen familie. Uiteindelijk weet hij zijn moeder Margit (Karin Lischka) op te sporen. Aarzelend legt hij contact met haar en dan komt hij meer te weten over zijn verleden dan hem lief is.

Ademloos kijken

De film 'Atmen' (Duits voor 'ademen') is een knap regiedebuut van de Oostenrijker Karl Markovics, dat in stijl en thematiek lijkt op de sociaal-realistische drama's van de Belgische broers Dardenne. Markovics heeft als acteur een enorme staat van dienst in films, tv-series en het theater. Zijn grootste rol was die van valsemunter in de Oscarwinnende oorlogsfilm 'Die Fälscher', maar eerder dit jaar was hij ook nog te zien als nazileider Aus der Fünten in de Nederlandse productie 'Süskind'. Nu zet Markovics een ander in de spotlights; de jonge debuterend acteur Thomas Schubert is in elke scène in beeld en kruipt door indringend acteerwerk al snel onder je huid en in je hoofd. Thema's als verlies, schuld, boetedoening en verwerking ontrollen zich op het witte doek. Voor de oplettende kijker speelt de titel in talloze scènes een prominente rol: in het zwembad, bij een blaastest, in Romans jeugd, etc. 'Atmen' is een film met inhoud, waar je ademloos naar blijft kijken.