TrosKompas

TheOldMan7.jpg

The old man & the gun (2018)

3
Robert Redford is met zijn 82 jaar letterlijk de Oude Man uit ‘The old man & the gun’, een verhaal over een bankrover op leeftijd. Met veel charisma en zonder haast speelt Redford de laatste rol van zijn leven

In 1960 werd John F. Kennedy president, opende prinses Beatrix de Euromast en vond het eerste EK voetbal plaats. Het was ook het jaar van Robert Redfords eerste filmrol. In 2002 kreeg de Amerikaanse acteur al een ere-Oscar, maar die had achteraf beter tot 2019 bewaard kunnen worden. De acteur zei destijds moe te zijn en te stoppen, al herhaalde hij ook meteen de James Bond-wijsheid dat je: “nooit ‘nooit’” moet zeggen.

Never say never
Dat afscheid dat niet echt een afscheid was, vertoont fraaie paralellen met de gedeeltelijk waargebeurde film ’The old man & the gun’. Daarin speelt Redford de gentleman-bankrover Forrest Tucker van de ‘Over the hill gang’, drie criminelen op leeftijd. Ze hebben het geld niet nodig, maar genieten
van hun rustige overvallen, waarbij ze niemand kwaad doen.

Ontsnappingen
Tucker is daarnaast trots op zijn vele ontsnappingen uit tuchthuizen en gevangenissen. In een snelle compilatie zien we hoe hij al zestien keer op inventieve wijze uitbrak. Als Tucker de weduwe Jewel (Sissy Spacek) ontmoet, wil zij graag dat hij stopt met banken beroven. Maar zit dat wel in zijn aard?

Aangenaam loom
Deze afscheidsfilm mist de kracht van Redford-klassiekers als ‘The Sting’ of ‘All the president’s men’. Het verhaal stelt niet veel voor, maar dit is wel een aangename, lome film waarin het charisma van de inmiddels 82-jarige Redford volledig tot zijn recht komt. Met stiltes, halve zinnetjes en veelzeggende blikken steelt deze oude rakker met veel plezier ons hart.