TrosKompas

The-King_st_8_jpg_sd-high.jpg

The king (2018)

In de documentaire ‘The King’ rijdt filmmaker Eugene Jarecki door de VS in een oude auto die ooit van Elvis Presley was. De film gaat over Elvis, maar ook over het Amerika van toen en nu, en over president Trump.

De lijst met wereldberoemde hits van Elvis Presley is eindeloos: ‘Jailhouse rock’, ‘Are you lonesome tonight?’, ‘Love me tender’, ‘It’s now or never’, etc. En Elvis wordt door velen zelfs ruim veertig jaar na zijn dood nog altijd gezien als The King of rock-’n-roll, of simpelweg The King. De Amerikaanse documentairemaker Eugene Jarecki, bekend van prijswinnende films als ‘Why we fight’ en ‘The house I live in’, ziet echter meer in Elvis dan alleen een liedjeszinger. Elvis staat symbool voor de Amerikaanse droom; geboren ‘In the ghetto’ en opgeklommen tot ‘Viva Las Vegas’. Jarecki kocht voor deze film een oude Rolls-Royce die ooit van Elvis was en rijdt ermee langs betekenisvolle plaatsen uit Elvis’ leven: Tupelo, Memphis, Nashville, New York, Los Angeles en Las Vegas. Onderweg stappen talloze bekende en minder bekende mensen in om te praten over Elvis.

Vooral voor de VS
Onder de passagiers zijn o.a. artiesten als Emmylou Harris, Chuck D en John Hiatt, acteurs Alec Baldwin, Mike Myers en Ethan Hawke en vroegere vrienden en bandleden van Elvis. Jarecki toont een overzicht van Elvis’ leven en carrière en zijn rol in de samenleving van destijds. Tegelijk komt er een beeld naar voren van de vele veranderingen in Amerika, waar de verkiezing van Trump tot president symbool voor staat. Elvis wordt door de een geroemd om het ‘spelen’ van zwarte muziek, door de ander verguisd om het ‘stelen’ van zwarte muziek. Volgens Hawke koos Elvis telkens voor de verleidelijke weg van het meeste geld; van Sun Records naar RCA, van muziek naar film, van touren naar Vegas! Jarecki maakte met ‘The King’ een knappe, originele en gelaagde film, die buiten de VS echter veel aan betekenis en relevantie verliest.