TrosKompas

The-Sisters-Brothers_st_3_jpg_sd-high_kopie_ren.jpg

The Sisters brothers (2018)

4
Het westerngenre krijgt na ‘Brimstone’ van Martin Koolhoven opnieuw een Europese impuls. Regisseur Jacques Audiard volgt in ‘The Sisters brothers’ twee huurmoordenaars.

De Franse filmmaker Jacques Audiard viel begin deze eeuw al op met zijn spannende misdaadfilm ‘Sur mes lèvres’, maar zijn grote doorbraak kwam in 2009 met zijn gewelddadige gevangenisfilm ‘Un prophète’. Ditmaal maakt hij een uitstapje naar het Wilde Westen van rond 1850. De broers Eli Sisters (John C. Reilly, r.) en Charlie Sisters (Joaquin Phoenix, l.) zijn nogal handig met vuurwapens en behartigen daarmee de belangen van hotshot The Commodore (Rutger Hauer), die in Oregon de scepter zwaait. Na een succesvolle klus stuurt The Commodore de twee opnieuw op pad. Ze moeten hun collega Morris (Jake Gyllenhaal) achterna, die de op de vlucht geslagen uitvinder Hermann Kermit Warm (Riz Ahmed) probeert op te sporen voordat die Californië weet te bereiken. Morris zal Warm dan overdragen aan de broers, die hem zijn geheime chemische formule moeten ontfutselen, waarmee goud onder water oplicht. Handig voor bij het goudzoeken en dus kostbaar.

Tandenborstel
De klus lijkt een appeltje-eitje voor de twee broers, maar uiteraard loopt niet alles volgens plan. Een spinnetje, de dubieuze kroegbazin Mayfield en een hoop alcohol vormen hindernissen op de weg naar de formule. De film staat bol van de schietpartijen, maar de subtiele humor en het aangename spel van vooral Reilly maken deze western een genot om naar te kijken. De scène met de net uitgevonden tandenborstel, met een gebruiksaanwijzing van vier pagina’s, is hilarisch. Audiard baseert zijn film op het boek van de Canadese schrijver Patrick DeWitt, maar geeft er een Europese sfeer aan mee. Een extra pluspunt van deze productie is dat de ondergewaardeerde Reilly eindelijk eens een fijne hoofdrol heeft. Iedereen kent zijn gezicht, maar slechts een enkeling weet zijn naam. Zijn komisch talent kan hij binnenkort weer tonen als De Dikke in ‘Stan & Ollie’.