TrosKompas

33maxresdefault.jpg

Rafaël (2018)

3
De aanzet tot het ontstaan van deze film ligt al bijna acht jaar geleden. Eind 2010 brak in Tunesië een protest uit dat al snel uitmondde in de Arabische Lente. Een halfjaar later kwam op de Amerikaanse nieuwszender CNN een verslag langs over een Nederlandse kapster, Winny, die zich beklaagde over het lot van haar Tunesische man Nizar die – ondanks alle benodigde papieren – geen kans zag naar Nederland te komen. Schrijfster Christine Otten schreef hierover vervolgens een roman en scenarist Tijs van Marle verwerkte het verhaal tot het script voor ‘Rafaël’. De film vangt aan op een idyllisch strand in Tunesië, waar de lokale Nazir (Nabil Mallat) de Nederlandse toeriste Kimmy (Melody Klaver) aan de haak heeft geslagen. De liefde is sterk; Kimmy blijft in Tunesië en raakt zwanger. Maar dan breekt daar de opstand los en verandert het toeristenparadijs in een levensgevaarlijke chaos.

Illegale oversteek
Kimmy slaagt erin naar het veilige Nederland terug te keren, maar Nazir wordt zonder visum niet toegelaten in het vliegtuig. Om de geboorte van zijn kind niet te missen, onderneemt hij samen met zijn beste vriend Rafaël (Mehdi Meskar) een poging om de oversteek dan maar illegaal te maken. Via mensensmokkelaars en een gammele boot lukt het hen om op Italiaans grondgebied terecht te komen, maar daar begint de ellende pas goed.

Meeslepende lijdensweg
De film vertelt een dramatisch en nog steeds actueel waargebeurd verhaal over liefde, gevaar, strijd en doorzettingsvermogen. De film neemt de kijker mee op een lange, meeslepende lijdensweg, maar weet helaas niet op elk vlak te overtuigen. Het titelpersonage Rafaël komt te weinig uit de verf en anderen, zoals de Italiaanse grensambtenaar, worden wat te veel als een karikatuur neergezet. De ontroering wordt nadrukkelijk gezocht, maar wordt, net als in Sombogaarts eerdere film ‘De storm’, lang niet bij iedereen gevonden.