TrosKompas

Catacombe2.jpg

Catacombe (2018)

In de voetballerij liggen rijkdom en armoede soms dicht bij elkaar. De Nederlandse film ‘Catacombe’ schetst een somber beeld van corrupte officials, belchinezen en omkoopschandalen.

VI-journalisten schreven al in 2012 over mogelijke omkoping bij Nederlandse voetbal­wedstrijden die in Azië erg populair zijn bij bookmakers. Het leverde in 2017 al de tv-serie ‘Voetbalmaffia’ op en nu de film ‘Catacombe’, die deze week uitkomt. Deze film is aanzienlijk duisterder dan de serie en gaat over de talentvolle profvoetballer Jermaine Slagter, die een gokverslaving heeft en in de problemen komt door zijn schulden. Jermaine wordt gespeeld door voormalig The Opposites-rapper Willem de Bruin (l.), die acteerles kreeg van Monic Hendrickx. Matchfixers proberen een slaatje uit zijn benarde situatie te slaan en vragen hem wedstrijden te verliezen met zijn club FC Barkas. Zijn trots weerhoudt hem daarvan. Ook is hij te trots om hulp te zoeken bij zijn naasten.

Claustrofobisch
De sfeer in ‘Catacombe’ is grimmig, met corrupte officials, belchinezen (Aziaten die tijdens de wedstrijd het verloop doorbellen naar het gokkantoor) en besloten locaties die een claustro­fobisch gevoel oproepen, zoals een hok waar blackjack gespeeld wordt. Regisseur Victor D. Ponten maakte eerder al indruk met ‘Rabat’, die genomineerd werd voor een Gouden Kalf, en doet dat nu weer. Het helpt dat de acteurs vrij onbekend zijn, wat bijdraagt aan het realisme. De leidinggevenden bij de club FC Barkas worden grappig genoeg gespeeld door oud-voetballers Björn van der Doelen en Glenn Helder. Die laatste raakte ook vanwege een gokverslaving aan lagerwal. Briljant is ‘Catacombe’ zeker niet, maar de film is wel goed gemaakt en het drama werkt. Wedden?